SLUČAJ VOJCEK – HINKEMAN

Prema Tolerovom Hinkemanu i Bihnerovom Vojceku

Koncept i režija: Ana Tomović
Adaptacija i dramaturgija: Vuk Ršumović
Kostimografija: Momirka Bailović
Koreografija: Miloš Paunović
Scenografija: Ana Tomović
Asistent scenografa: Marija Jocić
Izbor muzike: Ana Tomović
Igraju: Nemanja Oliverić, Milena Predić, Damjan Kecojević i Miloš Đorđević

Glupo je tvrditi da osećamo ono što jedva možemo da razumemo.

Nova predstava Bitef teatra, Slučaj Vojcek / Hinkeman, je dramaturško – rediteljski eksperiment koji kao polaznu tačku uzima dva nemačka klasična komada, Vojceka Georga Bihnera i Hinkemana Ernsta Tolera. Bavi se pitanjem ugrožene muškosti u Srbiji danas. To je pokušaj sagledavanja aktuelne srpske posleratne stvarnosti iz perspektive generacije koja je potpuno nesvesno prošla kroz devedesete.

Georg Bihner (Georg Büchner) je rođen 1813. godine. Bio je izrazito politički aktivan. Njegov život, iako kratak, obeležen je buntovničkom borbom za ljudska prava siromašnih. Svoje viđenje sveta uneo je i u svoje drame. Bihner, po prvi put u istoriji književnosti, na scenu ubacuje autentične proletere poput Vojceka. Njegovo dramsko stvaralaštvo je posebno, ne nadovezuje se na tradiciju koja mu je prethodila, niti ima svoje direktne naslednike. Umro je od tifusa u 23. godini.

Ernst Toler (Ernst Toller) je rođen 1893. godine. U Prvom svetskom ratu učestvovao je kao dobrovoljac i doživeo potpuni fizički i mentalni kolaps. Zbog svojih anarhističkih aktivnosti, uhapšen je i zatvoren. U zatvoru je napisao svoja najpoznatija dela, među kojima i Hinkemana. Tokom rata, 1933. godine, nacisti ga zatvaraju u koncentracioni logor, gde su ga čuvari terali da jede svoje knjige i pije ricinusovo ulje. Bolujući od teške depresije, izvršio je samoubistvo (obesio se u hotelskoj sobi) 22. maja 1939. godine.

Ana Tomović je rođena 1979. u Beogradu. Diplomirala na Odseku za pozorišnu i radio režiju na FDU u Beogradu u klasi prof. Egona Savina i asistenta Dušana Petrovića. Režirala predstave: Creeps Luka Hibnera (Beogradsko dramsko pozoriste), Patka Stele Fihili (Kraljevačko pozorište), Halflajf Filipa Vujoševića (Atelje 212), Povratak Kazanove po noveli Artura Šniclera (Srpsko narodno pozoriste), Monogamija Stele Fihili (Somborsko narodno pozoriste), autorski projekat Trtmrtživotilismrt (Belef 2007), Norway Today Igora Bauersime (koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta i Kruševačkog pozorišta), Brod za lutke Milene Marković (Srpsko narodno pozorište).
Dobitnica je nagrade za najbolju režiju na Joakimfestu 2005. za predstavu Patka, a 2006. je sa predstavom Halflajf učestvovala na Sterijinom pozorju. Od 1998. do 2005. je član redakcije i urednica biltena Bitefa. 2007. je asistent režije na projektu Fast sicher u Theater am Neumarkt u Cirihu, a 2008. stipendista Gete instituta za studijski boravak u Thalia theatru u Hamburgu. Od 2003, predsednica je Centra za interaktivnu umetnost In Stage Organization.

Leave a Reply