Dunjaluk

Koreograf: Miloš Isailović
Dramaturgija: Stela Mišković i Luka Mihovilović
Kompozitorka: Darja Janošević
Igrači/ce: Ana Ignjatović Zagorac, Tamara Pjević, Nataša Gvozdenović, Miona Petrović, Jelena Bulatović i Vanja Halupa (Sara Tošić)
Kostimografkinja: Darinka Mihajlović
Fotografija: Jelena Janković i Sonja Žugić
Produkcija: Jovana Janjić
Organizacija: Tamara Pović
Odnosi sa javnošću i protokol: Slavica Hinić
Šef tehnike: Ljubomir Radivojević
Majstori svetla: Dragan Đurković, Igor Milenković
Majstori tona: Miroljub Vladić, Jugoslav Hadžić
Inspicijent: Maja Jovanović
Garderober: Marta Narančić

Produkcija; BITEF teatar
Premijera: 19.01.2016.

Trajanje 60’ bez pauze

Reč koreografa:

Dunjaluk ili dunjaluk je pojam koji se koristi u islamskom verskom (ili filozofskom) smislu i označava ,,ovaj svet”.

Plesna predstava Dunjaluk govori o položaju mlade grupe ljudi na ulicama Beograda.
O ulozi svakog od nas u svakidašnjem svetu. O sopstvenoj borbi u sistemu koji nam je sklopljen, i koji nameće svoja pravila i put. O globalnoj manipulaciji i odupiranju istoj.
Ideja za pravljenje predstave je nastala iz lične refleksije života i nekog trenutno pređenog puta.
Poznati Sarajevski bend Zabranjeno pušenje kaze : ,, Kad procvatu behari, kad Dunjaluk zamiri “…

Odatle i ideja i vetar u leđa za ovako nečim. Mene jako zanima da prikažem kroz sopstveni plesni pečat (nastao čistim iskustvom na samoj sceni, i sarađivanjem sa mnogim koreografima i predavačima savremene igre) kako je to kada svet oko mene zamiri. Šta taj miris budi, i gde nas odvodi, i da li nam nekog novog dovodi su nekoliko pitanja kojima se bavi ova plesna predstava.
Recite mi, kakvog je mirisa vaš Dunjaluk?
Miloš Isailović, koreograf

NAGRADA DIMITRIJE PARLIĆ ZA DUNJALUK

Koreograf Miloš Isailović dobitnik je prestižne godišnje nagrade Udruženja baletskih umetnika Srbije – UBUS-a: „Dimitrije Parlić“ za koreografiju predstave „Dunjaluk“ BITEF teatra i u izvođenju BITEF dens kompanije. Nagrada je uručena 23. oktobra 2016. godine, na svečanosti u foajeu II galerije u Narodnom pozorištu u Beogradu.

MILOŠ ISAILOVIĆ – koreograf

Rođen 1988. godine u Loznici. Tokom školovanja u Baletskoj školi Lujo Davičo, kao jedan od najdarovitijih učenika, dobija stipendiju na Baletskoj akademiji u Cirihu. Posle povratka iz Ciriha, diplomira u školi Lujo Davičo.
Od 2009. godine igrao je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a istovremeno je i član BITEF dens kompanije koja je nastala u okviru programa BITEF teatra.
U Narodnom pozorištu je igrao je u baletima Uspavana lepotica, Labudovo jezero, Žizela, Don Kihot…, zatim u predstavama Interval, Ko to tamo peva, Viva la Vida, Dama sa kamelijama, Lisabonska priča… U BITEF dens kompaniji igrao je u produkcijama Voljen, Otelo, Božanstvena komedija, Alfa Bojsi, Kada bismo svi malo utihnuli, Yesterday, seti se da zaboraviš, Želeće mašine, Don Žuan, Ptice…
NAGRADE:
Treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Berlinu 2005. godine
Prva nagrada na međunarodnom takmičenju u Ćezeni 2005. godine.
Državni šampion u modernom plesu Srpske Plesne Asocijacije
Dobitnik nagrade za najboljeg koreografa na Dens festivalu u Novom Sadu 2012. godine
Dobitnik nagrade za najboljeg mladog izvođača u Srbiji za 2012. godinu
Dobitnik nagrade Dimitrije Parlić za predstavu Dunjaluk, 2016. godine.
Od 2012. godine radi kao plesni pedagog u studiju Ris i sa polaznicima kreira komad Porodični portret izveden na sceni BITEF teatra.
Od 2014. godine uspešno vodi seminare i radionice u Hrvatskoj, Makedoniji, Rumuniji, Češkoj, Poljskoj, Americi, sa “York Circuit Debris” company iz Njujorka.
2015. godine kreira svoju prvu profesionalnu predstavu Dunjaluk u produkiji BITEF teatra i izvođenju BITEF dens kompanije.
Iste godine radi u Narodnom pozorištu u Mariboru, (SNG) i postaje asistent Edvarda Kluga, sa kojim kao solista realizuje balet Per Gint.
2016. godine realizuje predstavu Stranac, u koprodukciji Nacionalne fondacije za igru i Hartefakt fonda. Iste godine postavlja Per Ginta u Nacionalnoj Operi u Rigi i osvaja nagradu Dimitrije Parlić za predstavu Dunjaluk, koju dodeljuje Udruženje Baletskih Umetnika Srbije.
2017. godine kao asistent Edvarda Kluga postavlja balet Per Gint u Novosibirsku.
Žiri Dvanaestog festivala Mediteranskog teatra Purgatorije 2017. u Tivtu, u sastavu Mani Gotovac, teatrolog, predsjednica žirija, Tanja Bošković, glumica, Zoran Živković, producent, nakon osam odgledanih predstava u zvaničnoj selekciji 30.08.2017. godine, u Tivtu, donio je odluku o dodjeli nagrada.