PARČE PLASTIKE – 19. mart, gostovanje Mestnog gledališča ljubljanskog

Predstava Parče plastike u režiji Primoža Ekarta gostuje na sceni Bitef teatra u subotu, 19. marta u 20h.

Predstava je nastala u produkciji Mestnog gledališča ljubljanskog, a u predstavi igraju Iva Krajnc, Gregor Gruden, Rok Prašnikar, Gašper Tič, Tina Potočnik.

 

PARČE PLASTIKE je najnoviji komad uglednog i mladog nemačkog autora Marijusa fon Mejenburga (Marius von Mayenburg). To je duhovit, ali i podsmešljiv dramski portret dela evropske populacije, koji se (za razliku od drugih stanovnika starog kontinenta) valja u malograđanskom izobilju, a istovremeno ima sve manje empatije za sve što je autentično. spontano, etičko, saosećajno, a pre svega logično.

Majenburg raskraja život bivše umetnice Ulrike čija opsesivna neuroza pretvara stan u laboratorijski dezinfikovan „refugium“ – kako ga opisuje muž Mihael, lekar internista, koga muče simptomi širokog psiho-somatskog spektra od nesanice do glutenske i laktozne netolerancije koje su najverovatnije posledica stresa na radnom mestu, ali i kod kuće. U tom sterilnom utočištu živi i, više ili manje, sam sebi prepušteni sin Vinsent, još jedan iz Majenburgove serije „zanemarene dece“ koji nije tako auto-destruktivan kako smo kod Majenburga navikli. On neće da bude momak, hoće da bude devojka, što su očigledno zapazili njegovi školski drugovi koji ga posle nastave maltretiraju, dok njegovi roditelji to i ne slute. Vinsentu priskače u pomoć Jesika koja nije samo zamena za Vinsentove večito odsutne roditelje, koji se prilikom razgovora s njim služe frazama iz priručnika o seksualnom vaspitanju. Kućna je pomoćnica i postaje neka vrsta katalizatora za ispovesti, ona podstiče i samorefleksije svakog člana porodice. Maloreka Jesika koja pasivno podnosi uvrede i pristaje na sve što od nje traže poslodavci, sluša žalopojke i jadikovanja bračnih drugova koji više nemaju sluha jedan za drugog. Uvek je pasivna i profesionalno korektna. Ćuti, retko se kratkim rečenicama oglasi, u događanja se ne meša aktivno, a pri nesporazumima predstavlja neku vrstu katarze za članove porodice. Uprkos uvredama ne pruža otpor, ništa i nikoga ne odbija.

Serž Haulupa je Ulrikin šef. Priznati je umetnik na području savremene umetnosti i s njim Majenbrun uspostavlja vertikalu hijerarhijskih l socijalno-ekonomskih odnosa, koji polazr od njega i idu nadole do Jesike. Iznenada se likovi postrojavaju jedan prema drugom u prizmi društvenih položaja. Ekonomija porodice nije samo raspolaganje sredstvima za preživljavanje, već se u njoj ogleda i određuje i socijalno-materijalni položaj njenih članova. Haulupa se, kao najuspešniji i najbogatiji među ličnostima drame, beskompromisno meša u intimni život porodice, bezobzirno vređa Ulriku i Mihaela, iako se i on sam duševno i telesno povija zbog depresije koja je posledica ili uzrok njegove umetničke krize iz koje ga spasava nova muza: tajanstvena Jesika.

 

O AUTORU

Marijus fon Majenburg je nemački dramski pisac rođen u Minhenu 1972. Na sebe je skrenuo pažnju komadom VATRENO LICE (Feuergesicht) za koji je godine 1997. dobio Klajstovu nagradu za mlade dramatičare. Od tada je napisao niz uspešnih dramskih tekstova koji su našli put do pozornica u celom svetu. U jezgru Majenburgovih tekstova je uvek porodica, najčešće sa bar jednim problematičnim pubertetlijom, kao i bračni parovi koji su umorni od ljubavi, uspeha i sreće, te se kad tad nađu u haosu raspada sopstvenog identiteta. Majenburg za sebe kaže da ne sledi pozorišne trendove, po svom umetničkom biću je tradicionalista jer se razvijao pod uticajem Brehtove dramatike. Do danas je napisao šesnaest drama koje su većinom premijerno prikazane u berlinskoj Šaubine am leniner plac (Schaubühne am Lehniner Platz) gde je i zaposlen kao autor, reditelj i dramaturg. U poslednje vreme sam režira svoje komade. Režirao je i svetsku premijeru PARČETA PLASTIKE.

Izvod iz kritike:

Ko će koga: mačka miša ili miš mačku? je pitanje skriveno u najnovijem Majenburgovom tekstu „Komad plastike“ koji je za scenu MGL režirao Primož Ekart. Mačke su bogataši, skriveni iza (kvazi) političke korektnosti, a miš njihova socijalna suprotnost. Pitanje je kada će kap preliti čašu. kada će miš početi da lovi mačke i u njihovom sopstvenom „refugiumu“ im pokazati da mogu samo još da se uruše sami u sebe i da je haulupov poklič: ,,neka živi luksuz za sve!” besmisleniji i daleko neispunjljiviji nego što on to misli.

Lejla Švabić, TV SLO

 

Crna komedija „Komad plastike” u svetu priznatog nemačkog savremenog autora Marijusa fon Majenburga, o samoodricanju u porodičnom krugu, oduševila nas je između ostalog i izuzetnom uigranošću glumačke ekipe. Predstavu koja traje 2 sata režirao je Primož Ekart.

Simona Kopinšek , Radio Slovenija

 

 

01_Kos_Plastike_arhiv_HiResCPeterUhan_026 02_Kos_Plastike_arhiv_HiResCPeterUhan_033 03_Kos_Plastike_arhiv_HiResCPeterUhan_046 04_Kos_Plastike_arhiv_HiResCPeterUhan_065 05_Kos_Plastike_arhiv_HiResCPeterUhan_073 06_Kos_Plastike_arhiv_HiResCPeterUhan_091 08_Kos_Plastike_arhiv_HiResCPeterUhan_106 10_Kos_Plastike_arhiv_HiResCPeterUhan_129 (1) 11_Kos_Plastike_arhiv_HiResCPeterUhan_144 12_Kos_Plastike_arhiv_HiResCPeterUhan_160 13_Kos_Plastike_arhiv_HiResCPeterUhan_177 15_Kos_Plastike_arhiv_HiResCPeterUhan_203