Konferencija za novinare u Kladovu

Bitef teatar je povodom 28 godina postojanja organizovao slavljeničku konferenciju za novinare, koja je održana na Dunavu, u Kladovu.

Konferenciji su prisustvovali direktor Bitef teatra Miloš Latinović, PR Bitef teatra Slavica Hinić, menadžer opštine Kladovo Saša Nikolić. Medju zvanicama su bili i direktor Turističke organizacije Kladovo David Djurdjević i menadžer hotela “AqastarDanibe” Gorana Nikolić, čije su organizacije pružile podršku pri realizaciji ovog skupa.

“Bitef teatar je na svoj 28. rodjendan važan činilac kulturnog života u Srbiji, a učinićemo sve da nam u kvalitativnom smislu ta značajka bude sve svetlija i bolja”, istakao je Latinović povodom Dana pozorišta Bitef.
“Dan Bitef teatar dočekujemo s velikim optimizmom, jer je iza nas godina koja nas je stavila na strahoviti ispit savesti, vere u sopstvene moći, usredsređenosti na vlastitie mogućnosti, a svi zaposleni su to iskušenje prebrodili manirom iskusnih “brodara” koji znaju da se nose sa predviđenim nedaćama I iskrslim problemima. Mislim das mo kao grupa zaposlenih, tim profesionalaca, sazreli I to je apsolutno veliko saznanje za čoveka koji je prvi međ jednakima. Zbog prebrođenih iskušenja, I prvih procena, od strane stručne javnosti I publike, nove sezone, takođe nam je prijatno I puni smo vere u uspešnost ove godine. Bitef teatar je moderno pozorište, neopterećeno balastom koji guši velike tetarske institucije. Nas tište drugi problem I mi se nosima sa njima kako znamo I umemo. Najteže je je obuzdati naše želje da ne iskoračimo predaleko. da se pokrijemo jorganom koji nam je po meri. Nije to uvek lako, ali nas takav stav čuva od megalomanije. No, nema razloga da budemo ni skromni. Umetnik nije lopov, pa da se skrije u ljušturu lažne skromnosti. Mi tačno znamo, danas, našu meru, a ona nije ni preko, ni ispod mere. Bitef teatar je na svoj 28 rođendan važan činilac kulturnog života u Srbiji, a učinićemo sve da nam u kvalitativnom smislu ta značajka bude još svetlija I bolja. ”

 

Dan pozorišta će biti propraćen bogatim martovskim programom.

3. marta, za rođendan Bitef teatra gostuje  pozorište Kosztolányi Dezső iz Subotice sa predstavom Elfride Jelinek LJUBAVNICE, u režiji Anđelke Nikolić.
9.  I 10. marta u Bitef teatru se igra savremena plesna predstava “Ovo je irski ples”, po koreografiji i izvođenju čuvene  Jean Butler(gostuje  Beogradski irski festival BIF).

15. marta je i premijera predstave “Tri lica samoće”, reditelja Flipa Marinkovića, po tekstu Željka Jovanovića, a u dramatizaciji  Miloša Latinovića. Tekst predstave je posvećen ženama okruženim ratom. Krajem meseca u Bitef teatru gostuje pozorište iz Kopra sa predstavom “Alan Ford, epizoda Povratak otpisanih”, u režiji Kokana Mladenovića.

Konferencija na Dunavu je počela u Tekiji i nastavila se obilaženjem znamenitosti kao što su: Trajanova tabla, lik kralja Decebala uklesanog u steni, manastir Mrakonije, signalne staice, kao i mesto gde je Dunav najuži  –  Veliki Kazan. A nakon zvanične konferencije novinari su obišli i Hidrocentralu Djerdap i Arheološki muzej u Kladovu.