DRUGOVI, JA SE NI SADA NE STIDIM SVOJE KOMUNISTIČKE PROŠLOSTI

Nakon mnogobrojnih izvođenja širom sveta, ponovo u Beogradu

DRUGOVI, JA SE NI SADA NE STIDIM SVOJE KOMUNISTIČKE PROŠLOSTI
Nakon mnogobrojnih izvođenja širom sveta, predstava „Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti“ će ponovo biti izvedena na sceni Bitef teatra, i to: 25. oktobra u 20 časova.

Pored izvođenja u Beogradu, zakazano su izvođenja i u Zagrebu (Zagrebačko kazalište mladih), 23. oktobra i u Kikindi (Narodno pozorište Kikinda), 26. oktobra.

Predstava je nastala u kooprodukciji Stand Up Tall Productions (Amsterdam) i Bitef teatra (Beograd), kao autorski projekat istaknute pozorišne stvarateljke Sanje Mitrović i renomiranog glumca Vladimira Aleksića.

Autori se kroz dijalog između filma i pozorišta bave skorašnjom istorijom SFRJ – zemlje koja danas postoji samo u mašti i sećanju. Isprepletali su tokove svojih života sa istorijom jugoslovenskih teritorija i otvorili mnoštvo tema – socijalističku prošlost, anitfašističku borbu, državu blagostanja, osećaj zajedništva, nacionalističke ratove, post-socijalističku transformaciju, neoliberalni revizionizam, deindustrijalizaciju i pustošenje njihovog rodnog grada koji je nekada bio ekonomski gigant.

Premijera je održana 27. maj 2016. na sceni Bitef teatra nakon čega su usledila gostovanja u Cirihu, Briselu, Haseltu, Mehelenu, Salvadoru, Zrenjaninu, Remsu, Amsterdamu, Vajmaru, Luganu, Skoplju, Lionu.