PLESNA „PEPELJUGA“ PREMIJERNO U DECEMBRU

Na sceni Bitef teatra u toku su probe za plesnu predstavu za decu i mlade „Pepeljuga“, kojom Bitef teatar i Bitef dens kompanija nastavljaju repertoarsku politiku negovanja i razvoja plesnog teatra za najmlađu publiku.

Dramski tekst i režiju potpisuje Jelena Kajgo, dok koreografiju kreiraju Una Đuričić, Helena Ćelap i Anja Milosavljević. Kompozitor je Aleksandra Đokić a kostimograf Selena Orb.

U predstavi učestvuje devet igrača, učenika Srednje baletske škole „Lujo Davičo“, prevashodno sa odseka za savremenu igru. Ova predstava predstavlja prvi korak u formiranju mlade Bitef dens kompanije, koja treba da bude spona igračima između procesa edukacije i profesionalne pozorišne prakse.

Dramaturškom obradom, kao i scenskim konceptom i kostimom, predstava je transponovana u današnje vreme, i samim tim bliska je novim, mladim generacijama. U skladu sa ovakvom adaptacijom, radnja predstave se odvija danas, u Srbiji, a obrada teksta daje višestruke mogućnosti. Na prvom mestu, decu edukuje da je bolje biti skroman i vredan, a ne nametljiv i agresivan. Zatim, budući da se jedan deo predstave odvija na plesnom takmičenju, gledaoci su u mogućnosti da se upoznaju sa različitim plesnim stilovima, poput flamenka, salse, klasičnog baleta, hip hopa, valcera… Na taj način, predstava populariše savremenu igru, formira buduću publiku za ovu vrstu teatra, a takođe, različiti stilovi umetničke igre mogu zainteresovati decu i mlade, da se i sami njima bave, i tako na najlepši način obogate period svog odrastanja.

Premijera predstave zakazana je za ponedeljak, 25. decembra 2017. godine na sceni Bitef teatra.