O pozorištu

BITEF teatar je avangardno pozorište smešteno u živopisan teatarski prostor rekonstruisane evangelističke crkve, u samom srcu Dorćola.

Još od osnivanja 1989. godine, ideja BITEF teatra bila je širenje uticaja BITEF festivala, otkrivanje novih pozorišnih tendencija u našoj sredini, kao i pružanje prostora umetnicima čiji rad predstavlja iskorak iz tradicionalnih i utvrđenih granica scenskog izraza.

Zato BITEF možemo nazvati najhrabrijim pozorištem u gradu. To je pozorište umetnika- istraživača, pozorište eksperimenta, pozorište koje stvara kulturu ne sakrivajući se iza dominatnih kulturnih modela.
Ono je tu da tokom pozorišne sezone održava duh BITEF festivala u Beogradu.
Vrata BITEF teatra otvorena su za sve vidove scenskog izraza koji svoje utočište nema ni na jednoj drugoj beogradskoj sceni. Poklanjajući naročitu pažnju teatru pokreta, savremenom plesu ali i najnovijim dramskim tekstovima iz zemlje i sveta BITEF je pozorište čiji se repertoar razvija u više pravaca.

To je pozorište mladih intelektualaca. OFF scena koja okuplja avangardne umetnike i trupe dajući im prostor za igru, rad i umetničko usavršavanje.
Organizovan po ugledu na moderna evropska pozorišta, BITEF teatar nema stalno zaposlen umetnički ansambl. Reditelji, glumci, pisci, igrači, muzičari i producenti angažuju se na konkretnim projektima što se pokazalo kao najefikasniji način funkcionisanja pozorišta.
BITEF teatru je zaposlen mali broj odabranih ljudi koji istovremeno rade na organizaciji BITEF festivala i kao tehničko-logistički servis za umetnike koji tokom sezone rade u ovom pozorištu.

Osim produciranja predstava, BITEF teatar umetnicima koje okuplja pruža i mogućnost edukacije kroz različite seminare, radionice i tribine. Zato je BITEF teatar pozorište koje neprestano raste, otvoreno ka najrazličitijim vrstama novog, svežeg, hrabrog i drugačijeg scenskog izraza. BITEF nije samo pozorište. BITEF je škola mišljenja i izraza.
U sklopu zgrade BITEF teatra nalazi se i kultni klub BITEF ART CAFE . Osim bogatog i kvalitetnog muzičkog programa, BITEF ART CAFE nudi i pozorišno- kabaretske forme, kamerne predstave, akcije animacije, takmičenja muzičkog i poetskog tipa pa kao takav predstavlja jednistveni pojavu u noćnom životu glavnog grada.

Zgrada Bitef Teatra

Zgrada Bitef Teatra se nalazi na adresi Skver Mire Trailović 1, u blizini Bajlonijeve pijace. Neobičan izgled ovo pozorište duguje svojoj prvobitnoj nameni, a to je nedovršeni objekat evangelističke crkve.
Izgradnja ovog objekta, kojeg su gradili i finansirali pripadnici nemačke manjine u Srbiji, započeta je 1940. Godine. Objekat je građen sa namerom da u njemu bude smeštena nemačka evangelističko-hrišćanska zemaljska crkva, kako stoji na pečatu jedinog sačuvaniog dokumenta iz tog vremena. Gradnja ovog objekta je prekinuta 1942. S obzirom na to da zgrada nije dovršena, kao ni osveštana, ona nikada nije stekla status verskog objekta. U toku 1988. i 1989. Godine zgrada je rekonstruisana I adaptirana za potrebe pozorišta I kao takva predate na korišćenje Bitef teatru.

Leave a Reply