На петом ХФестивалу који ће се одржати од 10. до 15. децембра 2018. године на неколико локација у Београду, првог дана фестивала (10. Децембра од 20 часова) публика ће имати прилику да гледа представу казалишта Хотел Булић из Загреба, НОРА - ЛУТКИНА КУЋА.
Казалиште Хотел Булић, које је на прошлогодишњем ХФестивалу, гостовало са представом Lampedusa beach, ове године ће у Битеф театру пред београдском пубиком извести комад НОРА - ЛУТКИНА КУЋА.

Два века након што је Нора “залуплила врата” (патријархата), Ибзенов комад и даље побуђује реакције у гледаоцима, пред којима је лик Норе искрсавао у најразличитијим контекстима и читањима. НОРА - ЛУТКИНА КУЋА представаља иновативно читање Ибзеновог класика, контекстуализованог тако да преиспитује савремена питања везана за стварне и илузорне слободе избора. Комад, као почетну позицију узима Норину ситуацију из Ибзеновог комада, али се на томе не зауставља: Једно од најважнијих и најизвођенијих дјела свјетске књижевности узимамо као полазиште за истраживање проблема који једнако интензивно скандализирају и узнемирују од праизведбе текста. Желимо ући у ново читање темељних питања која отварају простор за сувремене умјетничке перспективе. Намјера нам је истражити мотивацију Норе у трансформираном друштвеном контексту у којем се откривају нови механизми притисака. Промјеном друштвених, политичких и економских околности мијења се и изведбени фокус приче о Нори. Простори који су се чинили еманципаторски, као проширења слободе, испостављају се као регресивни.Који су домети побуне и мјесто слободе у високо материјалистичком друштву? Какав је однос интимне и друштвене репресије? У што се Нора као наговјештај побуњеног човјека претвара кад је се уведе у сувремени контекст наоко бројних избора, а заправо редуцираних могућности? У којој мјери нове друштвене околности могу радикализирати потребу за промјеном?