Поводом обележавања 500 година од смрти Леонадра да Винчија, инжењера, сликара, научника и универзалног талента, италијанска дипломатско-конзуларна мрежа организује ове године више од 150 иницијатива широм света у знак сећања на великог ренесанског генија који је оставио бесконачан корпус дела за проучавање, дивљење и размишљање.

Овим поводом Италијански институт за културу у Београду, у сарадњи са удружењем Понте тра Цултуре и Битеф театром из Београда, представља представу “Леонардо да Винчи. Скривено дело” драматурга Микелеа Сантерама у режији Ђанлуке Барбадорија, која је на програму у суботу 5. октобра у 20.00 часова у Битеф театру.

Представа је настала у Италији као монолог али је према својој драматуршкој конструкцији погодна и за поставку са више глумаца. Због тога ће у верзији која се изводи у Србији представу извести два глумца, Маја Шуша и Золтан Молнар.

Аутор Микеле Сантерамо води нас на путовање кроз “измишљену” димензију која је истовремено чврсто везана за биографију Леонарда да Винчија. Текст, ироничан и духовит, инспирисан контрукцијама ратних уређаја и оружја које је пројектовао Леонардо да Винчи, покреће низ догађаја и питања инспирисаних Да Винчијевим делима и истраживањима у различитим пољима и наводи нас на размишљање о рату и оружју, о смислу живота, о жељи за бесмртношћу, о смрти, о уметности.

У Италији је представа настала у продукцији Тосканског театра у извођењу самог Микелеа Сантерама. Извођење представе у Србији могуће је захваљујући уступљеним правима Фондације Тосканског театра за њено приказивање у иностранству на другим језицима.

Ђанлука Барбадори је професионални глумац и режисер са великим међународним искуством. Као редитељ, од 1994. године до данас, Барбадори је режирао преко 100 представа са професионалним глумцима, младим глумцима, студентима глуме, младима и адолесцентима, чак и у маргиналним и тешким ситуацијама, у бројним земљама. Као предавач, започео је свој истраживачки и образовни рад ’90-их година, кроз реализацију двојезичних позоришних радионица, стажирања и интензивне позоришне курсеве на италијанском, португалском, шпанском и енглеском језику у различитим градовима и на фестивалима.

Представа се организује у оквиру обележавања 140 година дипломатских односа између Италије и Србије и део је програма одабраних догађаја Националног комитета за обележавање 500 година од смрти Леонарда да Винчија.

Захваљујемо на сарадњи Културном центру Новог Сада.