„ДЕО МЕНЕ И ЈА", „ВИТА БРЕВИС"

„ДЕО МЕНЕ И ЈА“

Кореограф: Сандра Милошевић

 

Аутор музике: Дарко Видаковић

Костимограф: Милица Векић

Имена играча: Александра Миладиновић, Дика Бабић, Марина Максимовић, Матија Јамина, Тамара Крстић, Тијана Копривица, Стефан Тешић

 

Реч аутора

Ово је хип хоп представа. Свој уметнички израз проналазим у комбиновању елемената савремене игре и хип хопа... Човек узалуд трага да открије себе, смисао је у креирању себе. Ако имамо подршку и енергију „своје екипе“ креирамо нешто много веће... Не желим да публици дам одговор, желим да га пронађу сами у игри коју посматрају.

 

„ВИТА БРЕВИС

Кореограф: Катарина Илијашевић
по мотивима романа „Вите бревис“ Јустејна Гордера

 

Драматург: Лука Јованов

Композитор и дизајнер звука: Алекса Јеремић

Костимограф: Милош Јањић

Асистент костимографа: Сара Савић

Играчи: Јована Грујић, Нина Пантовић, Бисера Димчева и Јана Миленковић

 

Реч аутора

Представа „Витa бревис“ настала је по мотивима из истоимене књиге Јустејна Гордера која кроз сећања главне јунакиње преиспитује последице губитка нежности, додира, подршке, сигурности, уопште интимног односа, суштински - љубави. 

Линија наративног тока јесте унутрашњи процес мирења са губитком у стадијумима дефинисаним кроз истраживање Фројдовог рада туге и личних доживљаја учесника. Она дефинише пут до опоравка, унакрсно искрзан околностима, свакодневицом, временом које не чека да се било који емотивни крах заокружи и зацели, те спаја нежност према самом себи са ожиљцима који су настали као плод губитка те исте нежности.

Ово је представа о срећи, осветољубивости, играма, непријатности, ниским страстима, грозоти, контрадикторностима. 

Ово је представа о откуцајима.

 

КАТАРИНА ИЛИЈАШЕВИЋ

Рођена у Београду 1999. Завршила је средњу Балетску школу “Лујо Давичо” 2018. године на одсеку за савремену игру у класи Исидоре Станишић и Ане Игњатовић. Освојила другу награду на републичком такмичењу балетских школа у категорији савремене игре 2018. године у Новом Саду. Тренутно је студент III године на Институту за уметничку игру, одсек кореографија.

Као играч се остварује у многобројним представамa и перформансима, међу којима су “Све(је)дно” у кореографији Луке Стојковића (Студентски културни центар, продукција Удружења балетских уметника Србије 2018), „Un-becoming” у кореографији Маcieja Kuzminskog, ”Бели Болеро” у кореографији Merav Dagan и “I II III x VI” у кореографији Dagmar Dachauer (УК „Вук Караџић“, продукција Института за уметничку игру 2019), „Година без лета“ у кореографији Јоване Ракић, Марка Милића и Душана Мурића (БИТЕФ Театар, копродукција са Станицом-сервис за савремени плес 2019), „Шта бисте дали за последњег свица?“ аутора Неде Ковинић  (Културни центар Београд 2020).

Као кореограф креира програм отварња студентског фестивала ФИСТ на сцени УК „Вук Караџић“ (2017), затим приказује свој ауторски рад “Умре(жене)“ у оквиру финала 22. Фестивала кореографских минијатура (2018) и на Ф. А. К. И. фестивалу у Загребу (2019). Сарађује као кореограф са редитељем Луком Јовановом на драмским представама “Јасан крај” која се играла на малој сцени Позоришта младих у Новом Саду (2018) и „Љубавна лектира“ у Омладинском позоришту ДАДОВ (2020). На 23. Фестивалу кореографских минијатура 2019. године осваја трећу награду, награду критике и награду Охрабрењe са кореографском минијатуром „Vita brevis“.

 

САНДРА МИЛОШЕВИЋ        

Рођена у Јужној Кореји 2000. године. По завршетку средње Балетске школе “Лујо Давичо” на одсеку савремене игре 2019. године уписује Институт за уметничку игру (одсек кореографија). Поред савремене игре од 2011. године се бави хип-хопом. Освојила је прво место на школском и треће место на републичком такмичењу 2016. године, а затим 2018. и 2019. друго место на школском такмичењу. Похађала је многе плесне семинаре савремене игре, класичног балета, хип хопа и других урбаних стилова, од којих посебно издваја: Исидору Станишић, Tomek Pomersbach, Maciej Kuzminski, Bahram M. Juldasev, Lavel Smith, Charles Nguyen, Zacc Milne, EZ Twins, Kenzo Alvares, Salah.

Учествовала је као играч у омладиснким представама “Отровна омладина” где је била и део ауторског тима (Центар за образовање и културу „Божидарац 1947“ 2017) и “Зашто ти?” у кореографији Јакше Филиповац (БИТЕФ театар 2019), затим плесној представи “Марко” у кореографији Николе Павловића (УК „Вук Караџић“ 2020).

Од 2015. године ради као инструктор модерних плесних стилова. Била је ангажована као играч у емисији “Твоје лице звучи познато” и имала више наступа као плесна пратња домаћим и иностраним музичким извођачима. Учесник је многобројних такмичења урбаних и модерних стилова. Са својом хип хоп групом „Yong“, у којој је кореограф, је на више домаћих и иностраних плесних фестивала однела прву награду.

Добитница је награде Охрабрења на 23. Фестивалу кореографских минијатура за свој кореографски рад “Део мене и ја”.

 

Награда ОХРАБРЕЊЕ представља програм подршке домаћим уметницима који подстиче кореографско стваралаштво и развој уметничке игре у Србији. Додељује се у оквиру такмичарског програма Фестивала кореографских минијатура кореографу за његов десетоминутни рад. Награда пружа прилику за реализацију целовечерње плесне представе у продукцији Удружења балетских уметника Србије, која ће премијерно бити изведена на наредном фестивалском издању. Награду Охрабрење додељује уметнички савет удружења.

Реализацију пројекта је подржало Министарство културе и информисања РС и Институт за стратешка истраживања и анализе. КЦ Магацин и Институт за уметничку игру су уступили простор за припрему представе.