Dark room exposure је колекција изабраних вињета из репертоара коју уметници Мистик балета представљају у свом позоришту Мистик дарк рум (Мystic Dark Room) које је током последње две године, негујући свопствени, уникатни програм, постало највећа атракција не само у Мистику и Конектикату, већ и на територији Нове Енглеске, укључујући Њујорк и Бостон. Према рангирању Трип адвајсера / Trip Adviser и критике публике, Мистик театар и његов програм се налазе на челној позицији у регији.

Београдска публика има прилику да премијерно види колаж Dark Room Exposure, кога чине три вињете: Ломљиво, На екс и Подигнут, 3 и 5. јуна на сцени Битеф театра.

Компанију чини интернационални тим играча, уметника и кореографа из тридесетак земаља са шест континената, укључујући и Србију. Кроз свој одважни атлетизам и интеграцију балета у органски покрет, плесачи Мистик балета одводе публику на уметничко путовање које истражује суштинску хармонију енергије између индивидуалне намере, покрета и звука.  Концепт организације и рада компаније истовремено представља и поглед на свет. Уз специфични ауторски приступ, ови уметници проблематизују категорију идентитета, сећања, интерпретације, интимне и колективне нарративе... емотивне и животне конфликте у њиховој испреплитаности и међузависности, етничке разноликости како данас тако и кроз историју - од староседелаца америчког континента до Балкана.

Плесне интерпретације су прожете уметничким промишљањем и личним односом  аутора према “задатим” темама.  Форма  плуралистичког израза модерне игре, „SpeakEasy“ кабареа, провокатвне сатире, рокенрол музике уз кратке скечеве са учешћем публике ствара представе јединственог уметничког контекста.

 

О Мистик балету: 

Позната америчка савремена плесна компанија Мyстиk балет основана 1997 године, под вођством Горана Суботића, Београђанина који више од три деценије живи и ради у Америци посвећена је континуираној еволуцији плеса у смислу образовања, стварања и представљања плеса као извођачке уметности.

Мистик балет инсистира на смелим, неконвенционалним иницијативама и процесима од значаја за развој модерног плеса, промовише изванредну креативност, уметничку изврсност и кураторске радове за презентацију широм света. Ствара јасну везу концептуалне уметничке артикулације и јавног мњења у циљу повезивања и култивисања шире публике. Филозофија уметничког постојања компаније је подржана кроз њену јединствену ТИЦ технику, која фаворизује слободу деловања појединца над колективом. Уз идиосинкратску уметничку идеологију Мистик балета, ТИЦ техника омогућава данашњој публици, поред знања и јединствен индивдуални доживљај.

Седиште Мистик балета је у Мистику, Конектикат, САД. На јединственој сцени Mystic Dark Room која је у последње две године рангирана као челна у својој држави Конектикат, а трећа у регији New England, компанија изведе преко четрдесет представа у сезони.

Држава Конектикат је Горану Суботићу и Мистик балету доделила признање за стални допринос културном и уметничком животу регије: Изванредни таленат и креативни гениј Горана Суботиц́а и Мистик балета донели су нову димензију лепоте нашој заједници и нашој држави.

Уз подршку ЦТ комисије за културу и туризам, компанија је наступала у региону, у Њујорку (S.C. NYC Theatre), у МГМ Гранд позористу (MGM Grand Theatre), као и Фоx театру (Fox Theatre) у Фоксвуд ризорт казину (Foxwoods Resort Casino - један од четири највећих светских касина), и на међународном плану у Немачкој, Јапану, Бразилу, Јужној И Централној Америци и Никарагви. 2012. и 2013. Мистик балет  је наступао на Jacob’s Pillow Dance Festival-u (Inside Out Series) у Масачусетсу. Током последњих пар година, радионице и мастер часови ТИЦ - техике представљени су и одржавани и ван Америке: у Енглеској, Француској, Шпанији, Италији, Јапану, Тајвану и Аустралији.

Академија Мистик Балета је призната од стране америчког државног одељења - СЕВП (Програм за студенте и посетиоце на размени) као струковна институција високог школског образовања, те је у могућности да обезбеди образац И-20 неопходан за добијање америчке М-1 студентске визе  (виза за особе које желе да буду ангажоване у не-академским или професионалним студијама или тренингу у Сједињеним државама)