Представа "Жене из Троје", по Еврипидовом тексту и у режији Небојше Брадића, урађена је у копродукцији Народног позоришта Приштина и Народног позоришта Тимочке крајине "Зоран Радмиловић" из Зајечара, биће изведена 8.јула на „Новом Тврђава театру“ у Чортановцима.

Након премијерног је извођења 24. јуна 2019. године у Дому културе у Грачаници, и репризе 25. јуна у Звечану, представа је изведена у част награђених на  Виминацијум фесту“ 30. јуна у Пожаревцу.

"Ово је прича о последицама једног непотребног рата који је срушио једну културу, а другој нанео ненадокнадиве губитке. Представа  'Жене из Троје' је елегија над судбином побеђених због узалудно проливене крви, бол који не припада само пораженима већ и победницима, оптужба за нељудскост и неприродност рата, осуда деструктивних нагона чије су жртве хуманост и човеков разум", истиче редитељ представе наводећи да је својим адаптирањем текста, архитектуром сцене, костимом и третманом музике желео да укаже како се радња ове драме може догађати свуда и у сваком времену. 

Поред Брадића који је на основу Еврипида и Сартра за сцену адаприрао једну од најбољих античких трегедија у преводу на српски Данила Киша, ауторску екипу чине још костимограф Марина Вукасовић Меденица, композитор је Зоран Ерић а за сценски покрет и говор побринули су се Вера Обрадовић и Владо Керошевић.

Глумачку екипу чине глумци ансамбала приштинског и зајечарског позоришта, уз неколико спољних сарадника: Ивана Ковачевић, Ана Бретшнајдер, Милена Јакшић, Исидора Грађанин, Игор Дамњановић, Небојша Ђорђевић, Милош Ђуричић, Милош Танасковић, Викторија Арсић, Ирена Станковић, Јелена Орловић, Тамара Томановић, Оливера Бацић и Катарина Јеличић.

У реализицији представе  и организовању гостовања учествује и Удружење „Дунавфест“ уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Представу „Жене из Троје“, након премијерног играња на Косову и Метохији, Виминицајум фесту у Пођаревцу,  убрзо ће имати прилике да види публика широм Србије, на престижним летњим фестивалима:  8. јула „Новом Тврђава театру“ у Чортановцима, 10. јула у Смедереву, док се у августу за сада уговорена извођења на „Нишвил театарском фестивалу“ и „Антика фесту“ у Зајечару.