„Нико и Ништа“ је нова представа уметничке групе „Три гроша“ чија се премијера одржала 23.12.2019 у 20 часова у Првом приградском позоришту Лазаревац, Пулс Театру, које је и копродуцент представе. Представа је подржана од стране Министарства за културу и информисање Републике Србије.

Ова мултидисциплинарна представа инспирисана је мемоарима Џорџа Орвела „Нико и ништа у Паризу и Лондону“, Бекетовим скитницама, Бадјуовим текстом „Наша невоља долази издалека, наше зло допире надалеко“, као и свакодневицом, локалном и глобалном, транзиционим капитализмом и климатском кризом.

Представа припада традицији физичког театра, не користи језик као средство комуникације, већ њен текст представљају управо тела извођача, њихови односи, ритмови, предмети присутни на сцени који носе снажан симболички потенцијал и ситуације које настају у интеракцији свих елемената. Пажња и интерпретативни алат гледаоца, на тај начин, ангажовани су али и забављени све време представе. Градећи снажан кловновски израз код извођача, ауторски тим жели да проговори о озбиљним темама на питак, нежан и ослобађајући начин.

Ауторски тим представе чине редитељка Ана Поповић и извођачи Данка Секуловић, циркуска акробаткиња, Тамара Пјевић, плесачица и Маја Николић, глумица и у формалном погледу, настављају истраживање на пољу тела, извођачког, али и друштвеног, започето у ранијим заједничким пројектима. У ауторском тиму налази се први пут млади перкусиониста Димитрије Спремо, задужен за музички израз представе, а ту је поново и Славица Долашевић, и овог пута одговорна за арт дирекцију. Ауторски тим дефинише своју представу као драмско-циркуско-плесни антиспектакл. Са овом представом, група „Три гроша“ наставља да негује традицију „позоришта за све генерације“.