НОВИ БАЛЕТ ТУНИСКОГ ПЛЕСА

“Нови Балет Туниског Плеса” настао је 29. априла 2018. године на дан Међународног дана плеса, као део активности Балетског и кореографског уметничког одсека под управом Позоришне Опере, која је под покровитељством Министарства културе.

Нови Балет Туниског Плеса је место за чување, заштиту туниског плеса, и поље за експериментисање и кореографски развој овог наслеђа, коме се враћамо кроз савремену призму.

У уметничкој и кореографској истраживачкој компоненти, овај пројекат је посвећен, почевши од кореографског тренинга и експерименталног приступа контексту радионица, вођењу до кореографских креација у којима се  туниски плес стално суочава са савременом кореографијом.

 

КАРИМ ТУВАЈМА

Карим Тувајма је савремени туниски плесач, учитељ савременог плеса, кореограф и музичар “СТАМБЕЛИ” ритуалних игара и музике.

Рођен на југу Туниса, у Mednin Gbontenu, учио је о ове две уметности од малих ногу, спајајући више уметничких искустава музичких и кореографских представа, пре него што се 2010. године придружио стручном усавршавању савременог плеса и кореографске уметности са Имед Жемаом у

Медитеранском  Плесном Студију (ЦЦМ) у коме је Карим Тувајма био плесач, музичар, кореограф који повезује и  води радионице савременог плеса.  Недавно је ангажован од стране “Paluca Hochshule fur Tanz Dresden””, како би наставио са тренерским програмом "дидактичка педагогија плеса", који

је организовао Институт Гете и Малек Себаи. Он има неколико својих кореографских представа које је субвенцијама подржало Министарство културе Туниса, као на пример: "Желим да разговарам са својим телом", "Дупло лице", "Плесање" ,"Таздира", "Аариффа", "Мидаине Стамбели" које су настале

у Данима кореографског плеса Картагине, и недавно "Бори".

Његове уметничке акције непрекидно заједнички теже зближавању у корист културне промоције уметности мањина, укључујуц́и „СТАМБАЛИ“, који представља једно од богатстава националног туниског наслеђа и бори се да се пробије у званичном и приватном културном програму.

"То је и даље моја дужност, јер сам као свој позив и активни и уметнички живот прихватио да променим ову ситуацију, да ублажим тешкоће ових маргинализованих уметника", истиче уметник.

Карим Тувајма је осниваћ пројекта Нови Балет Туниског Плеса, и у исто време је стручњак и члан-оснивач Балетског и кореографског уметничког одсека.

 

ТАКО ЈЕ ПЛЕСАО ПАСТИР

Са овом креацијом, Нови Балет Туниског Плеса говори у име процеса прилагођавања туниског плеса, његових корака и покрета, и савремене кореографије у духу отворености за туниске регионе.

Уз једноставни декор пун метафора који подсец́ају на сеоске и планинске пејзаже Касрина, плесачи су извели оригиналне плесове осликавајуц́и тако свакодневни живот ове популације пун радости и туге. Са овом креацијом, Нови Балет Туниског Плеса прихвата рехабилитацијски приступ туниском

плесу, његове кораке и покрете, и савремену кореографију у духу отворености за све туниске регионе.

"Тако је плесао пастир" захтевао је вишемесечни теренски рад уз дубоко истраживање туниског плеса, његове разноликости, плуралности и његових модуса пре него што је кренуо циклус професионалне обуке и рада на кореографији.

Карим Тувајма је, за уметничку тему плеса "Хајјели" одабрао регију Касрин, и нарочито пастире из Самама, уз учешц́е познате музичке групе "Гласови Самама", која је састављена од правих пастира из ове регије.

Јака представа, веома разноврсних боја и звукова који нас враћају на различите стилове туниског плеса на савремен начин, утирући тако пут туниском наслеђу ка највећим међународним сценама