„DEO MENE I JA", „VITA BREVIS"

„DEO MENE I JA“

Koreograf: Sandra Milošević

 

Autor muzike: Darko Vidaković

Kostimograf: Milica Vekić

Imena igrača: Aleksandra Miladinović, Dika Babić, Marina Maksimović, Matija Jamina, Tamara Krstić, Tijana Koprivica, Stefan Tešić

 

Reč autora

Ovo je hip hop predstava. Svoj umetnički izraz pronalazim u kombinovanju elemenata savremene igre i hip hopa... Čovek uzalud traga da otkrije sebe, smisao je u kreiranju sebe. Ako imamo podršku i energiju „svoje ekipe“ kreiramo nešto mnogo veće... Ne želim da publici dam odgovor, želim da ga pronađu sami u igri koju posmatraju.

 

„VITA BREVIS

Koreograf: Katarina Ilijašević
po motivima romana „Vite brevis“ Justejna Gordera

 

Dramaturg: Luka Jovanov

Kompozitor i dizajner zvuka: Aleksa Jeremić

Kostimograf: Miloš Janjić

Asistent kostimografa: Sara Savić

Igrači: Jovana Grujić, Nina Pantović, Bisera Dimčeva i Jana Milenković

 

Reč autora

Predstava „Vita brevis“ nastala je po motivima iz istoimene knjige Justejna Gordera koja kroz sećanja glavne junakinje preispituje posledice gubitka nežnosti, dodira, podrške, sigurnosti, uopšte intimnog odnosa, suštinski - ljubavi. 

Linija narativnog toka jeste unutrašnji proces mirenja sa gubitkom u stadijumima definisanim kroz istraživanje Frojdovog rada tuge i ličnih doživljaja učesnika. Ona definiše put do oporavka, unakrsno iskrzan okolnostima, svakodnevicom, vremenom koje ne čeka da se bilo koji emotivni krah zaokruži i zaceli, te spaja nežnost prema samom sebi sa ožiljcima koji su nastali kao plod gubitka te iste nežnosti.

Ovo je predstava o sreći, osvetoljubivosti, igrama, neprijatnosti, niskim strastima, grozoti, kontradiktornostima. 

Ovo je predstava o otkucajima.

 

KATARINA ILIJAŠEVIĆ

Rođena u Beogradu 1999. Završila je srednju Baletsku školu “Lujo Davičo” 2018. godine na odseku za savremenu igru u klasi Isidore Stanišić i Ane Ignjatović. Osvojila drugu nagradu na republičkom takmičenju baletskih škola u kategoriji savremene igre 2018. godine u Novom Sadu. Trenutno je student III godine na Institutu za umetničku igru, odsek koreografija.

Kao igrač se ostvaruje u mnogobrojnim predstavama i performansima, među kojima su “Sve(je)dno” u koreografiji Luke Stojkovića (Studentski kulturni centar, produkcija Udruženja baletskih umetnika Srbije 2018), „Un-becoming” u koreografiji Macieja Kuzminskog, ”Beli Bolero” u koreografiji Merav Dagan i “I II III x VI” u koreografiji Dagmar Dachauer (UK „Vuk Karadžić“, produkcija Instituta za umetničku igru 2019), „Godina bez leta“ u koreografiji Jovane Rakić, Marka Milića i Dušana Murića (BITEF Teatar, koprodukcija sa Stanicom-servis za savremeni ples 2019), „Šta biste dali za poslednjeg svica?“ autora Nede Kovinić  (Kulturni centar Beograd 2020).

Kao koreograf kreira program otvarnja studentskog festivala FIST na sceni UK „Vuk Karadžić“ (2017), zatim prikazuje svoj autorski rad “Umre(žene)“ u okviru finala 22. Festivala koreografskih minijatura (2018) i na F. A. K. I. festivalu u Zagrebu (2019). Sarađuje kao koreograf sa rediteljem Lukom Jovanovom na dramskim predstavama “Jasan kraj” koja se igrala na maloj sceni Pozorišta mladih u Novom Sadu (2018) i „Ljubavna lektira“ u Omladinskom pozorištu DADOV (2020). Na 23. Festivalu koreografskih minijatura 2019. godine osvaja treću nagradu, nagradu kritike i nagradu Ohrabrenje sa koreografskom minijaturom „Vita brevis“.

 

SANDRA MILOŠEVIĆ        

Rođena u Južnoj Koreji 2000. godine. Po završetku srednje Baletske škole “Lujo Davičo” na odseku savremene igre 2019. godine upisuje Institut za umetničku igru (odsek koreografija). Pored savremene igre od 2011. godine se bavi hip-hopom. Osvojila je prvo mesto na školskom i treće mesto na republičkom takmičenju 2016. godine, a zatim 2018. i 2019. drugo mesto na školskom takmičenju. Pohađala je mnoge plesne seminare savremene igre, klasičnog baleta, hip hopa i drugih urbanih stilova, od kojih posebno izdvaja: Isidoru Stanišić, Tomek Pomersbach, Maciej Kuzminski, Bahram M. Juldasev, Lavel Smith, Charles Nguyen, Zacc Milne, EZ Twins, Kenzo Alvares, Salah.

Učestvovala je kao igrač u omladisnkim predstavama “Otrovna omladina” gde je bila i deo autorskog tima (Centar za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“ 2017) i “Zašto ti?” u koreografiji Jakše Filipovac (BITEF teatar 2019), zatim plesnoj predstavi “Marko” u koreografiji Nikole Pavlovića (UK „Vuk Karadžić“ 2020).

Od 2015. godine radi kao instruktor modernih plesnih stilova. Bila je angažovana kao igrač u emisiji “Tvoje lice zvuči poznato” i imala više nastupa kao plesna pratnja domaćim i inostranim muzičkim izvođačima. Učesnik je mnogobrojnih takmičenja urbanih i modernih stilova. Sa svojom hip hop grupom „Yong“, u kojoj je koreograf, je na više domaćih i inostranih plesnih festivala odnela prvu nagradu.

Dobitnica je nagrade Ohrabrenja na 23. Festivalu koreografskih minijatura za svoj koreografski rad “Deo mene i ja”.

 

Nagrada OHRABRENjE predstavlja program podrške domaćim umetnicima koji podstiče koreografsko stvaralaštvo i razvoj umetničke igre u Srbiji. Dodeljuje se u okviru takmičarskog programa Festivala koreografskih minijatura koreografu za njegov desetominutni rad. Nagrada pruža priliku za realizaciju celovečernje plesne predstave u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, koja će premijerno biti izvedena na narednom festivalskom izdanju. Nagradu Ohrabrenje dodeljuje umetnički savet udruženja.

Realizaciju projekta je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS i Institut za strateška istraživanja i analize. KC Magacin i Institut za umetničku igru su ustupili prostor za pripremu predstave.