DUGA IGRA

Služeći se žongliranjem, vazdušnim akrobacijama na trapezu, plesom i muzikom  koju sami kreiraju na sceni, autori predstave se bave pitanjem identieta i doživljajem sopstva „milenijumske generacije“. Duga igra  je vizuelni i akustični podzemni svet skriven iza maske svakodnevnice, portal za beg kroz koji prolaze naši snovi i strahovi. Milenijumski hram u kojem možemo proslaviti grešku i otvoriti prostor ljudske krhkosti. Žice, softver, cipele sa visokim potpeticama i brada. Tela se naprežu pod igrom  svetlosti i zvuka, političkim govorima, mobilnim telefonima i pop ikonama. Uoči apokalipse, Duga igra istovremeno odaje počast i kritikuje generaciju novog milenijuma.

OLGA je nastala krajem 2017. godine u Tuluzu, nakon završne godine u cirkuskom umetničkom centru  Lido. Individualno radeći na vlastitim kreacijama, Katalina istražuje trapez u službi dekonstrukcije pola, a Alehandro žongliranje i muziku, uz proučavanje zvuka. Duga igra spaja ova dva univerzuma koja se međusobno prepliću.

 

IZMEĐU MENE I TEŠKOG MESTA

Naslov projekta “Između mene i teškog mesta” potiče od engleske izreke “između kamena i teškog mesta” koja opisuje stanje nedoumice, teškog izbora. Takođe opisuje i “teško mesto” kao komplikovanu situaciju. Ova predstava odaje počast prirodi u njenom primitivnom obliku. Hugo Bergman nas vodi kroz sirov, hladan i bezvremenski svet, istražujući “senzaciju prirode'' kao i osećaj samoće, bespomoćnosti i ogoljenosti koje donosi. Svojim umetničkim rečnikom, inspirisan jednostvanim i malim stvarima, Hugo Bergman na sceni deli svoje viđenje savremenog cirkusa.

Hugo Bergman je samouki  cirkuski umetnik koji je 2018. u  sklopu programa “Umetnički razvoj” nekoliko meseci proveo u DOCH-u (Škola za ples i cirkus) u Stokholmu gde je i započeo rad na ovoj predstavi. Premijerno izvođenje očekujemo tokom leta 2021.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Predstave su podržane od strane Circusnext  platforme.

Circusnext platforma je projekat razvoja i promocije savremenog cirkusa u Evropi. Osmišljen je kao platforma evropskih kulturnih organizacija iz područja savremene cirkuske umetnosti sa ciljem prepoznavanja perspektivnih i inovativnih cirkuskih autora, pružanja finansijske, rezidencijalne, mentorske i administrativne podrške u produkciji predstava, povećanja vidljivosti mladih umetničkih trupa i pojedinaca i osiguravanje dalje budućnosti u radu.