Reč reditelja

Polazim od romana enesa Haliliovića. On se zasniva na istinitim savremenim događajima u Novom Pazaru. Za mene, to je romansirani oblik psihološkog istraživanja društva, na bazi studije slučaja lične istorije jedne siromašne devojčice do njenog punoletstva.  Zaključak je sledeći: ako se rodiš u siromašnoj porodici, i ako si pošten, ceo život provešćeš u bedi, argatujući samo da bi se jedva prehranio. Visoko obrazovanje ostaće ti nedostupno. Bićeš ponižen i potcenjen. Bićeš roba i rob, roba i robinja. Tvoja deca, i sama će biti roba i robovi.

Tu se jedan lokalni problem pokazuje kao globalni fenomen. Nasleđeima primat nad pravdom, imovina nad istinom, posed nad slobodom. Nasleđeni ekonomski status postaje sudbina: pripadnost klasi siromašnih postaje prokletstvo. To je tema ove pozorišne predstave  i tu, sa glumcima i glumicama Regionanog pozorišta , počinje moje dramaturško i rediteljko istraživanje.

 Ispitivli smo sve iole verovatne mogućnosti promene života  glavne junakinje i stvorili originalne situacije u nekoliko varijanti. Naša predstava je ogledalo društva i njegovih normi. Potreslo nas je saznanje do kojeg smo došli da običaji sekularne i sakralne institucije postoje uglavnom da bi ljudi u njima  sakrili svoju dušu od sebe.