“Смрт и девојка” је редак пример психолошког трилера на сцени. Освета, секс, манипулације су теме које текст истражује на интензивно узбудљив начин. Личне драме и преиспитивања које јунаци доживљавају је оно што публику оставља без даха, док се 90 минута трајање представе стално питамо коме од њих троје да верујемо.

Текст је написан 1991. године и праизведен у Ројал Корт Театру а затим и на Бродвеју у режији Мајка Николса са премијерном поделом - Глен Клоуз, Џин Хекман, Ричард Драјфус Пре него што је постао светски познат писац, Дорфман је себе позицинирао као дисидента и професора политичке теорије. Са својим драмским првенцем, Дорфман успева да споји наизглед неспојиво, политички театар и Бродвеј. Посебност овог текста је преклапање високо политичко и друштвено ангажоване теме са жанровским конвенцијама психолошког трилера, који је мамац за публику. 

Паулина, бивша политичка активисткиња, је убеђена да је случајни гост у викендици њеног мужа заправо човек који ју давно, месецима злостављао и силовао у корист бившег режима. Она га заробљава, везује и покушава да натера да призна шта је радио, док паралелно тестира поверење и разумевање свог мужа, који је иначе адвокат за људска права.

Београдска премијера је 28. јуна у Битеф театру на Белеф фестивалу а од октобра се игра редовно на сцени Битеф Театра.