Svetionik je predstava inspirisana jednočinkama poljskog dramskog pisca, satiričara i karikaturiste Slavomira Mrožeka.

Osnovu čine njegova jednočinka "Na pučini" o Velikom, Srednjem i Malom brodolomniku koji su ostali bez hrane i pokušavaju da se "civilizovano" dogovore koga će da pojedu, prolazeći kroz sve vidove društvenog uređenja.

Druga jednočinka: "Prekrasan vidik", prvi put prevedena kod nas, zatiče Muža i Ženu koji uživaju na obali mora dok prizor davljenika preti da im uništi odmor iz snova.

 

Prateći žanr i prepoznatljiv stil autorovog alegorijskog apsurda, predstava priča o društvenoj i klasnoj apatiji, kao i disocijaciji odgovornosti u momentima kada se rukovodimo geslom: "ako niko to ne reaguje, zašto bih ja!".

 

Predstava je master rad studenta režije Ivana Vanje Alača i nastala je u okviru projekta "Sigurna obala" koji je podržala Hartefact fondacija kroz program Kultura za demokratiju uz finansijsku podršku ambasade Švajcarske, i grad Novi Sad.

 

Predstava je nastala u okviru programa za decentralizaciju kulture Heartefact fondacije, kako koprodukcija Heartefacta, grada Novog Sada i Pozorišta Promena Akademije Umetnosti u Novom Sadu.

 

Predstava je master rad Ivana Vanje Alača, studenta multimedijalne režije u klasi profesora Nikite Milivojevića.