Програмска усмерења

Битеф театар је у тесној културној и продукционој вези на многим пројектима са Гете институтом, Француским институтом културе, Британским саветом, Италијанским институтом, Институтом Сервантес и другим.

Битеф театар је ангажовано позориште. На политичком и етичком плану. Инспирисан дневним и који на дневно утиче.

Битеф театар је налик репертоарским узусима Битеф фестивала, у мери у којој су они постављени ка слободи нових форми у овом или оном смислу на постмодерној ветрометини.

Битеф театар је „култно место“ на ком се формирала урбаност престонице, вежбали стилови слободе, импровизовао метрополизам. Позориште разапето између политике, рокенрола и циркуса.

Позориште отворено за свакакве жанровске искораке између музике, видеа, плеса и драмског театра у ужем смислу.

За 25. година постојања догодило се много тога, Битеф театар је растао кроз своју брзу и луду младост, бавећи се најразличитијим позоришним могућностима, испитујући позоришна средства и њихове границе. Интрвенишући у животу. Испитујући свет који живимо формално и садржајно. Најзначајније је што у континуитету брани своју уметничку слободу у непопустљивој борби против кича и шунда сваке врсте, нудећи храбро и ново, спремно и ангажовано промишљање света дневне стварности. Бележи традицију авангарде и континуитет битефовског.

У Битеф театру су значајне позоришне представе направили многи етаблирани позоришни редитељи: Ивана Вујић, Егон Савин, Горчин Стојановић, Милутин Петровић, Абу ел Руб, Ненад Прокић, Соња Вукићевић, Никита Миливојевић, Тања Мандић Ригонат, Алиса Стојановић, Милош Лолић, Ана Томовић, Ива Милошевић, Стеван Бодрожа и многи други чија имена можете пронаћи у монографији. Битеф театар промовисао је ново српско драмско писање кроз 25 година, почев од Небојше Пајкића и Бране Црнчевића па до Маје Пелевић, Миње Богавац, Филипа Вујошевића, Милана Марковића, Тамаре Босак…

Битеф театар промовисао је домаће кореографе, почев од Дејана Пајовића до Исидоре Станишић, Далије Аћин и многих других који су сарађивали и сарађују са Битеф денс компанијом. Битеф театар непрестано представља нове светске ауторе: кореографе, редитеље, писце. Битеф театар никад није прекинуо своју органску и базичну везу са европским позориштем. Како на продукцијском, тако и на естетском нивоу.

Битеф денс компанија, коју воид Јелена Кајго - је елитна плесна трупа, која ради под окриљем Битеф театра, те која на аутентичан начин развија савремени плес у региону, сарађујући са многим интернационалним и домаћим кореографима врло успешно већ пет година.

Битеф театар настао је као позориште фестивала који је у нашој позоришној средини увек био носиоц новог, авангардног, свежег, истраживачког, слободног и друштвено ангажованог.

Битеф театар је позориште које је отворено, како је и описано у оснивачкој повељи оснивачице госпође Мире Траиловић, за све врсте сценско-извођачких уметности. Све врсте чистих и међужанровских веза између основних родова - драмских, плесних, визуелних и музичких сценских пракси.

Битеф театар је место сталног отвореног дијалога уметника и средине. У садржајном и формалном контексту. Позориште живо у социо-политичкој стварности у којој настаје, са јаком едукативном улогом за генерацију младих извођача и публике отворене ка савременим театарским токовима и смерницама.

Битеф театар је кровна институција за развој нових, свежих позоришних пракси ове “битефовске” врсте, у осталим позориштима у Србији и региону. Битеф театар прати, негује и директно учествује у креирању овакве врсте различитог, модерног позоришног израза, посебно у нашој земљи. Детектује и гаји тековине “традиције авангарде” која у Србији постоји и ван престоничке сцене. Битеф театар омогуцава да овакве продукције буду виђене у Београду, управо на сцени Битеф театра, али и да продукције Битеф театра имају своју виђеност на гостовањима широм наше земље и региона. То практично значи да је Битеф театар отворен и биће отворен за све врсте копродукционе сарадње са осталим позориштима у Србији, те тако помоћи у формирању, развоју и мапирању овакве, условно речено “битефовске” позоришне традиције.

Традиција репертоара Битеф театра је традиције могућности истраживања различитих жанровских форми, кроз међужанровску комбинаторику између плеса и драме, драме и опере, видео продукције као новог позоришног језика, лецуре перформанса, документарног театра, вербатим театра, концептуалног плеса, перформанса различитих акција анимације, уличног театра, стрип театра, wорд арт театра…дакле, форми савременог театра насталих из укрштања и реформулисања различних родова и класичних жанрова у сценским праксама.

Битеф театар негује и охрабрује уметничку слободу. Слободу израза и говора. Он потврђује зрелост социјалне заједнице, слободне да се преиспитује И социјано унапређује кроз низ уметничких пракси.

Публика Битеф театра је публика младих интелектуалаца склоних изналажењу нових формалних И жанровских могућности израза. Зато се у Битеф театру посебна пажња мора скренути развоју сцене за младе. У том смислу, кроз сарадњу са државним, градским и нго организацијама, јачамо ову сцену. Кроз едукацију младих, истраживање младе публике, формулисање репертоара у правцу сталне партиципације младих људи.