“О с(а)вести” је представа о Дади Вујасиновић, новинарки листа “Дуга” која је првих година ратова деведестих извештавала са ратишта, а затим отворено , јасно и истинито писала о догађајима на политичкој и друштвеној сцени наше земље. Живот је је изгубила под неразјашњеним околностима 8.априла 1994. Имала је тридесет година.

“Есеј у покрету” је наративни сценски израз, где се кроз уметничке акције приповедају истинити догађаји и појаве уз критичко промишљање њиховог настанка И последица.Есеј се увек приказује кроз призму личне историје стављене у контекст друштвених догађаја које су на њу директно утицали. Покрет, игра, кретање су ауторкина примарна форма изражавања, стога и есеј мора бити исписан покретом.

Као и сваки есеј, и овај ће садржати фусноте које ће се приказати на самом почетку .Фусноте ће се састојати од фрагмената сећања и података, као и уметничких интервенција , који ће, као делови слагалице, на крају исликати живот и рад Даде Вујасиновић, као и време њеног одрастања и страдања, са посебним освртом на последње четири године њеног живота.Публика ће имати прилику да бира редослед којим ће се фусноте разоткривати и приказивати у простору, кроз текст,видео рад ,сцену,интервенцију у простору.
Есеј у покрету ће се одиграти на крају представе.

Моје текстове сада цензуришу због тога што не могу да се сложим са тим да је патриотизам прећуткивање грешке и заблуде и да је родољубље по новинама вештачки подгревати имиџ идеалних ликова вођа иза којих се, у стварности, често крију неспособне и штетне фаце. Да је у националном интересу редиговати и преправљати неписмене изјаве тих необразованих и баналних типова, којима је неко декретом одредио да буду мерне јединице патриотизма.

Дада Вујасиновић (Часопис ТИКЕР,14.април 1993.)

РАДИСЛАВА ДАДА ВУЈАСИНОВИЋ рођена је 10. фебруара 1964. године у Чапљини, Херцеговина.

Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду, 1987. године, на одсеку за југословенскукњижевност и српско-хрватски језик. По завршеном факултету је радила као новинар у Привредном прегледу,а од 1990-те је постала стално запослени члан редакције Дуга. За репортаже са славонског ратишта је добила награду Светозар Марковић. Због истраживачких текстова о спрези између криминала и политике, добијала је претње, уцене и судске тужбе.

Дада Вујасиновић је пронађена мртва у породичном стану 8. априла 1994. године. Званична верзија Милошевићевог режима је да је извршила самоубиство, пуцњем у груди из ловачке пушке сачмарице.
Ни после 20 година њено убиство није разјашњено.