Представа Царево ново одело наставак је развоја плесног репертоара за децу и младу публику. Поучна, луцидна, забавна, ова прича је драгоцена и припада готово свакој земљи, са свим владарима, председницима, министрима... Адаптација текста рађена је тако да подцрта комичне, ироничне нијансе приче, да деци предочи улизиштво и лицемерје као смешне особина на које треба да гледају са презрењем. Цар је у нашој верзији самољубив, егоцентричан, приглуп и скон исмевању поданика, а они пак потхрањују његову нарцисоидност и сваку подлост дочекују са ентузијазмом. Хвалиће најгоре мирисе и укусе, играће како цар свира, и на крају ће са одушевљењем позирати уз царево невидљиво одело. Царица ће безуспешно покушавати да привуче пажњу цара који се по цео дан огледа, спремна на сваку жртву коју њена подређена позиција носи, али онога часа када цара сви прозру, окренуће му леђа, оговарати га и подсмевати му се заједно са осталим поданицима.

Прича дакле говори о пролазности сваке власти, као и о томе да није цар сам по себи центар универзума, него га таквим чине они око њега.

Кореографски представа нуди енергичну, виртуозну игру, и представља одличан изазов Младој Битеф денс компанији, коју чине ученици трећег и четвртог разреда одсека за Савремену игру Балетске школе Лујо Давичо. Посебан куриозитет представи даје млади глумац Славен Дошло у улози Цара.

Надамо се да ће ова представа остварити своја два циља, приближити плесни театар младим гледаоцима, а у исто време их подучити да треба да буду поштени и искрени, да верују својим очима и свом суду.

Јелена Кајго