Predstava Carevo novo odelo nastavak je razvoja plesnog repertoara za decu i mladu publiku. Poučna, lucidna, zabavna, ova priča je dragocena i pripada gotovo svakoj zemlji, sa svim vladarima, predsednicima, ministrima... Adaptacija teksta rađena je tako da podcrta komične, ironične nijanse priče, da deci predoči ulizištvo i licemerje kao smešne osobina na koje treba da gledaju sa prezrenjem. Car je u našoj verziji samoljubiv, egocentričan, priglup i skon ismevanju podanika, a oni pak pothranjuju njegovu narcisoidnost i svaku podlost dočekuju sa entuzijazmom. Hvaliće najgore mirise i ukuse, igraće kako car svira, i na kraju će sa oduševljenjem pozirati uz carevo nevidljivo odelo. Carica će bezuspešno pokušavati da privuče pažnju cara koji se po ceo dan ogleda, spremna na svaku žrtvu koju njena podređena pozicija nosi, ali onoga časa kada cara svi prozru, okrenuće mu leđa, ogovarati ga i podsmevati mu se zajedno sa ostalim podanicima.

Priča dakle govori o prolaznosti svake vlasti, kao i o tome da nije car sam po sebi centar univerzuma, nego ga takvim čine oni oko njega.

Koreografski predstava nudi energičnu, virtuoznu igru, i predstavlja odličan izazov Mladoj Bitef dens kompaniji, koju čine učenici trećeg i četvrtog razreda odseka za Savremenu igru Baletske škole Lujo Davičo. Poseban kuriozitet predstavi daje mladi glumac Slaven Došlo u ulozi Cara.

Nadamo se da će ova predstava ostvariti svoja dva cilja, približiti plesni teatar mladim gledaocima, a u isto vreme ih podučiti da treba da budu pošteni i iskreni, da veruju svojim očima i svom sudu.

Jelena Kajgo