Година без лета бави се темама романа “Франкенштајн - модерни Прометеј” Мери Шели. Узимајући у обзир историјске околности у којима је дело настало, природне догађаје попут ерупције вулкана, одјеке индустријских револуција од тада до данас, али и стварање и прекиде односа и веза, кореографи су радили на хиперпродукцији материјала из три различите перспективе. Франкенштајновско комбиновање при спајању ових материјала, шавове чини видљивим, а свако извођење другачијим.

Пропитујући неуспех у контексту уметничког и научног рада, пракси и услова, користећи плес и друге медије, бави се несавршеношћу људи и идеја и недоследношћу која се крије у свакој одлуци. Однос ствараоца и створеног, жудња за врлином/прогресом која води у несрећу/казну.

Представа, настала у оквиру пројекта Франкенштајн, у контексту уметничке продукције посвећена је проблематизовању идеја попут упорности, доследности и чежње за задовољењем потреба. Несавршеност као простор стратегије, простор за доношење одлука и преузимање иницијативе која није оптерећена обавезним потврђивањем успеха управо је простор у којем уметници окупљени на пројекту постоје и раде.