TROUGAO - (IZ)VANREDNA PLESNA SCENA

U toku maja meseca, posle veoma uspešnog izdanja digitalnog Filozofskog teatra, Bitef teatar realizuje novu seriju razgovora, ovoga puta vezanih za savremenu plesnu scenu, pod nazivom  Nastavimo iz početka -  TROUGAO - (IZ)VANREDNA PLESNA SCENA.

U ovim razgovorima gosti odgovaraju na pitanja vezana za trenutnu situaciju u sferi plesa, performansa ali i šire, na polju kulture i umetnosti. Razmatraće se i moguće perspektive, u kom pravcu možemo ili bi trebalo da se krećemo, i koji su mehanizmi borbe za bolje uslove rada umetnika na nezavisnoj pozorišnoj sceni. Takođe, sagovornici će pokušati da detektuju šta je to novo uzbudljivo, bitefovsko na evropskoj pozorišnoj sceni.

Ovi razgovori emituju se na youtube kanalu Bitef teatra jednom nedeljno u formi jednosatne emisije, u kojoj učestvuje tri umetnika ili teoretičara koji žive i rade u Srbiji, Berlinu, Zagrebu, Štokholmu, Amsterdamu, Ljubljani…

U emisiji u subotu 23. maja u 19 časova na youtube kanalu Bitef teatra će učestvovati Dalija Aćin Thelander, koreografkinja, pozorišni stvaralac, aktivistkinja u oblasti kulture, Bojana Mladenović, koreografkinja, umetnička direktorka SNDO, aktivistkinja u oblasti kulture i Marijana Cvetković, producentkinja, kustoskinja, aktivistkinja u oblasti umetnosti i kulture.

Razgovori će gledaocima biti dostupni i nakon prvog emitovanja, i biće sačuvani u arhivi Bitef teatra, kao važno svedočanstvo o jednom specifičnom društvenom periodu i okolnostima koje su donele velika iskušenja umetnicima u njihovom radu i stvaralaštvu.

 

Dalija Aćin Thelander, koreografkinja, pozorišni stvaralac, aktivistkinja u oblasti kulture

Radi na polju izvođačkih umetnosti. Od 2008. godine intenzivno istražuje i kreira predstave za decu u oblasti savremene igre, a istovremeno drži predavanja o značaju ranog susreta dece sa pozorištem i umetnošću.  Njen umetnički rad teži da proširi polje pozorišne prakse, on je interdisciplinaran i često zahteva učešće publike.

Njene produkcije kreirane za mladu publiku prikazivane su u Japanu, Koreji, Indiji, Kini, Brazilu, Južnoj Africi i Evropi.

Njena koreografska intalacija za bebe Baby Space, kreirana je u Srbiji, Poljskoj, Nemačkoj, Japanu, Kini, Singapuru i Grenlandu.

Predstave Dalija Aćin Thelander predstavljane su na brojnim svetskim festivalima, kao što su Fratz, SWOP, ImPulsTanz, BITEF festival, Tanz im August, Les Particules, Perforations

2008. godine dobila je nagradu Prix Jardin d’Europe za predstavu Handle with great care, na festivalu ImPulsTanz u Beču. Osnivačica  je i koordinatorka platforme Generator, koja se bavi razvojem plesnog teatra za decu na Blakanu. Koosnivačica i koordinatorka Stanice, Servisa za savremenu igru u Beogradu, i koosinivačica organizacije Nomad Dance Academy, za koju je selektovala i producirala brojne programe.

Koosinvačica je i koselektorka festivala Kondenz u Beogradu. Sarađivala je sa brojnim rediteljima i dobila nekoliko nagrada za koreografije u dramskim predstavama.

Kao slobodna umetnica živi i radi u Štokholmu od 2012. godine.

 

Bojana Mladenović, koreografkinja, umetnička direktorka SNDO, aktivistkinja u oblasti kulture

Umetnička direktorka SNDO - School for New Dance Development, studija za savremenu koreografiju na pozorišnoj akademiji Amsterdamskog univerziteta za umetnost (Academy of Theatre and Dance/Amsterdam University of the Arts). Diplomirala je na DasArts-u (sada DAS Theatre), postdiplomskim studijama za savremene izvođačke umetnosti u Amsterdamu nakon kojih su njeni radovi bili producirani u pozorištu Frascatii predstavljani u okviru festivala Something Raw, Beursschouwburg-a u Briselu i Xing-a u Bolonji. Od 2010. godine do 2014. godine bila je umetnička direktorka Teatra Het Veem, gde je podržavala radove nove generacije stvaralaca na polju koreografije, performansa i drugih vrsta eksperimentalnih izvođačkih umetnosti. Rođena je u Beogradu, gde je do odlaska u Amsterdam živela i radila kao koreograf, performer i bila jedna od osnivačica Stanice - Servisa za savremeni ples, Nomad Dance Akademije i Druge Scene.

Bojana Mladenović je dvostruki laureat Festivala koreografskih minijatura u Beogradu, a njene koreografije izvođene su u Narodnom pozorištu, KPGT-u, Bitef teatru i Malom pozorištu „Duško Radović“. Bojanin rad je našao svoje solidne temelje u okviru beogradske nezavisne plesne scene - činjenica koju Bojana nosi kao značku ponosa - a ona smatra da je alarmantno i neodgovorno što ova scena, dvadeset godina kasnije, nije strukturno podržana od državnih i lokalnih organa zaduženih za distribuciju resursa za umetnost i kulturu u Beogradu.

 

Marijana Cvetković, producentkinja, kustoskinja, aktivistkinja u oblasti umetnosti i kulture

Diplomirana istoričarka umetnosti. Magistrirala menadžment u kulturi i kulturnu politiku na Balkanu na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i Univerzitetu Lion 2. 

Pokrenula i realizovala veliki broj projekata oko inicijativa i organizacija (druga scena, Stanica Servis za savremeni ples, Nomad Dance Academy, Nezavisna kulturna scena Srbije, KC Magacin, zajedničko.org), kao i niz inicijativa međunarodne saradnje i razmene.

Radeći na Univerzitetu umetnosti, učestvovala je u osnivanju UNESCO katedre za menadžment u kulturi, na kojoj je gost predavač od 2009. godine. 

Objavila je desetine eseja i članaka i uredila šest knjiga. Drži radionice i predavanja o kulturnoj politici, razvoju oblasti savremenog plesa, regionalnoj kulturnoj saradnji, muzejskom menadžmentu i nezavisnoj kulturnoj sceni širom Evrope.