ТРОУГАО - (ИЗ)ВАНРЕДНА ПЛЕСНА СЦЕНА

У току маја месеца, после веома успешног издања дигиталног Филозофског театра, Битеф театар реализује нову серију разговора, овога пута везаних за савремену плесну сцену, под називом  Наставимо из почетка -  ТРОУГАО - (ИЗ)ВАНРЕДНА ПЛЕСНА СЦЕНА.

У овим разговорима гости одговарају на питања везана за тренутну ситуацију у сфери плеса, перформанса али и шире, на пољу културе и уметности. Разматраће се и могуће перспективе, у ком правцу можемо или би требало да се крећемо, и који су механизми борбе за боље услове рада уметника на независној позоришној сцени. Такође, саговорници ће покушати да детектују шта је то ново узбудљиво, битефовско на европској позоришној сцени.

Ови разговори емитују се на youtube kanalu Битеф театра једном недељно у форми једносатне емисије, у којој учествује три уметника или теоретичара који живе и раде у Србији, Берлину, Загребу, Штокхолму, Амстердаму, Љубљани…

У емисији у суботу 30. маја у 19 часова на youtube kanalu Битеф театра ће учествовати Драгана Алфиревић (Словенија), радница у култури на пољу извођачких уметности, Биљана Тануровска Кјулавковски (Македонија), менаџерка, селекторка и активисткиња у култури и Соња Преград (Хрватска), плесна ауторка, извођачица и педагошкиња.

Разговори ће гледаоцима бити доступни и након првог емитовања, и биће сачувани у архиви Битеф театра, као важно сведочанство о једном специфичном друштвеном периоду и околностима које су донеле велика искушења уметницима у њиховом раду и стваралаштву.

 

Драгана Алфиревић, радница у култури на пољу извођачких уметности

Рођена је у Београду 1978. године, студирала је Историју уметности на Филозофском факлутету у Београду, а након тога специјализирала на програм BODY UNLIMITED на Академији уметности у Новом Саду. Ко-оснивачица је Balkan Dance Network и Nomad Dance Academy, платформи за плесну комуникацију, едукацију и уметничку размену. Такође је ко-ординаторка програма НДА Словенија. Ко-оснивачица је Станице, сервиса за савремену игру у Београду и коселекторка CoFesivala у Љубљани.

Од 2010. годне ко-ординаторка је програма Nomad Dance Academy у Совенији. Активна је на многим међународним пројектима, попут Dance On Pass On Dream On, Life Long Burning, Imaginary School....  Ауторка је бројних перформанса, кратких кореографија и кореографија за позоришне представе. Предаје, пише, селектује и продуцира уметничке пројекте.

Члан је организације Managing Board of Slovene Association of Contemporary Dance.

 Добитник је награде Ксенија Хрибар за продуцентски рад у 2019. години.

 

Биљана Тануровска Кјулавковски, менаџерка, селекторка и активисткиња у култури

Ко-оснивачица је организација Локмотива, Nomad Dance Academy (НДА) и Кино Култура (КК), простора за развој савремних извођачких пракси у Скопљу.

Бави се истраживањем различитих институционалних модела, правима радника у култури, self-management-om и културним политикама на пољу плеса и извођачких уметности. Гостујући је предавач на различитим студијским програмима, пише и издаје публикације које се баве културном политиком, културним менаџментом и кураторством.

 

Соња Преград, плесна ауторка, извођачица и педагошкиња

Магистрирала је Solo/Dance/Authorship на Universitaet der Kunste у Берлину. Ко-организаторка је, заједно са Anom Kreitmeyer, SIlviom Marchig и Ivom Nerinom Sibilom, колектива који води програм Antisezona, у сарадњи са Музејом савремене уметности у Загребу.

Од 2007. године је, са Зринком Шимичић, ко-осницачица и организаторка награђиваног фестивала ИМПРОСПЕКЦИЈЕ. Од 2011. до 2019. са Плесним Центром ТАЛА води међународни пројект - интерактивни плесни часопис ТАСК. Са Марином Петковић Ликер води уметничку организацију за отварање нових поља позоришне комуникације Четверорука.

Соња се бави (и)материјалношћу плеса и кореографијом односа. У њеном раду плес је увек мишљен као контекстуализовани и релацијски гест. Ауторка је бројних радова презентованих и награђиваних на фестивалима и у позориштима у Хрватској и иностранству.  Као извођачица ради са Meg Stuart, Borisom Charmatzom, , Isabelle Schad, Sanjom Iveković, Irmom Omerzo и другима. Предаје на SMASH/ROAR програмима у Берлину, затим на Академији ликовних уметности, на Одсеку за анимирани филм и нове медије и на Академији драмских уметности, на Одсеку за плес, у Загребу.