TROUGAO - (IZ)VANREDNA PLESNA SCENA

U toku juna meseca, Bitef teatar nastaje da realizuje seriju razgovora vezanih za savremenu plesnu scenu, pod nazivom  Nastavimo iz početka -  TROUGAO - (IZ)VANREDNA PLESNA SCENA.

U ovim razgovorima gosti odgovaraju na pitanja vezana za trenutnu situaciju u sferi plesa, performansa ali i šire, na polju kulture i umetnosti. Razmatraće se i moguće perspektive, u kom pravcu možemo ili bi trebalo da se krećemo, i koji su mehanizmi borbe za bolje uslove rada umetnika na nezavisnoj pozorišnoj sceni. Takođe, sagovornici će pokušati da detektuju šta je to novo uzbudljivo, bitefovsko na evropskoj pozorišnoj sceni.

Ovi razgovori emituju se na youtube kanalu Bitef teatra jednom nedeljno u formi jednosatne emisije, u kojoj učestvuje tri umetnika ili teoretičara koji žive i rade u Srbiji, Berlinu, Zagrebu, Štokholmu, Amsterdamu, Ljubljani…

U emisiji u subotu 6.  juna u 19 časova na youtube kanalu Bitef teatra će učestvovati Istok Kovač, koreograf, direktor plesne kompanije EN-KNAP (Ljubljana), Miloš Isailović, igrač i koreograf, Anđelija Todorović, koreografkinja.

Razgovori će gledaocima biti dostupni i nakon prvog emitovanja, i biće sačuvani u arhivi Bitef teatra, kao važno svedočanstvo o jednom specifičnom društvenom periodu i okolnostima koje su donele velika iskušenja umetnicima u njihovom radu i stvaralaštvu.

 

ISTOK KOVAČ, koreograf, direktor plesne kompanije EN-KNAP, Ljubljana

Istok Kovač je koreograf, pedagog i plesač, koji je praktično ustanovio pojam Slovenačke savremene plesne scene u kontekstu kulturnog prostora Evrope, ali i šire. 1993. godine osnovao je internacionalnu plesnu kompaniju EN-KNAP u Levenu, u Belgiji. Godinu dana kasnije sedište trupe prebacuje u Ljubljanu. Posle četrnaest godina, za vreme kojih je trupa radila po projektima, 2007. godine Kovač je osnovao EnKnapGroup, prvu stalnu kompaniju savremene igre u Sloveniji, koja počinje da radi kao reperoarski oblik teatra. Dve godine kasnije EN EN-KNAP Productions dobija na rukovođenje prostor Kulturnog centra Španski borci, a Istok Kovač postaje direktor centra i programator domaćeg i međunarodnog programa. Pored trideset i četiri projekta, umetničkog rukovođenja i pedagoškog rada, njegov opus uključuje i šest plesnih filmova. Za dvadeset pet godina postojanja EN-KNAP je ustanovio svoju osobenu estetiku i postao brend na Evropskoj kulturnoj sceni, radeći brojne značajne međunarodne koprodukcije.

Za svoj rad Istok Kovač je dobio brojne domaće i međunarodne nagrade.

 

MILOŠ ISAILOVIĆ, igrač i koreograf

Rođen je 1988. godine u Loznici.  Tokom školovanja u baletskoj školi Lujo Davičo postaje stipendista Baletske akademije u Cirihu.

Na Međunarodnom baletskom takmičenju “Tanz Olimp” 2005. godine u Berlinu osvaja treće mesto, a u Ćezeni (Italija), prvo mesto.

Kao solista Narodnog pozorišta igrao je u baletima: Uspavana lepotica , Labudovo jezero , Žizela, Don Kihot, Nečista krv, Ukroćena goropad, Interval, Dama s kamelijama…

U Bitef Dance kompaniji igrao je u predstavama Voljen, Otelo, Božanstvena komedija, Alpha Boys, Soneti, Ako bi smo svi malo utihnuli, Yesterday,  Želeće mašine, Don Žuan, Ptice, Magbet…

Za Bitef dens kompaniju kao koreograf kreirao je predstave Dunjaluk i Magbet.

Za predstavu Dunjaluk dobio je nagradu Dimitrije Parilć za sezonu 2015/2016, a za predstavu Magbet Specijalnu nagradu na festival Purgatorije u Tivtu.

2016 godine kreira predstavu Stranac u koprodukciji Nacionalne Fondacije za igru i Hartefakt fondacije.

U Narodnom Gledališču u Mariboru kao solista igra u predstavi “Peer Gynt” u koreografiji Edvarda Kluga. Kao asistent Edvarda Kluga radi u Nacionalnom baletu Rige u Letoniji, u velikom baletu Novosibirsk-a  u Rusiji, kao i u Bečkom baletu Wiener Staatsoper u Austriji. Trenutno kao asistent Edvarda Kluga radi na baletu Majstor i Margarita u Boljšoj teatru u Moskvi.

 

ANĐELIJA TODOROVIĆ, koreografkinja

Diplomirala je Baletsku školu Lujo Davičo u Beogradu, a dalje plesno obrazovanje sticala je na brojnim radionicama u Beogradu, Parizu, Londonu...

Od 1980. do 1983. godine članica je trupe Beogradki novi balet, pod vođstvom velikana srpskog baleta Dušana Trninića.

Učestvovala je u predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu, Beogradskog dramskog pozorišta..., sarađivala je sa koreografima i rediteljima poput Damira Zlatara Fraja, Nade Kokotović, Lidije Pilipenko, Miljenka Štambuka, Janeza Pipana i drugih...

Od 1986. do 1992. godine članica je Pozorišta na Terazijama gde ostvaruje solističke uloge.

1986. godine postaje suosnivačica trupe SIGNUM, pod umetničkim rukovodstvom Dejana Pajevića, a samostalni koreografski rad ostvaruje u mnogim dramskim predstavama širom zemlje.

1994. godine sa grupom autora osniva ISTER teatar, čiji je umetnički rukovodilac. Ova trupa sa svojim projektima učestvuje na značajnim festivalima u Srbiji i svetu, u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji, Rumuniji, Bugarskoj, Egiptu... Sa ISTER-om dobija nagradu Dimitrije Parlić, zatim nagrade na INFANT festivalu, Festivalu malih pozorišnih formi i Sterijinom pozorju.

Od 2012. do 2017. godine bila je predsednica Udruženja baletskih umetnika Srbije i direktorka Festivala koreografskih minjatura, u organizaciji UBUS-a.

Živi i radi u Beogradu.