Produkcija „Upalimo reflektore“

Podrška Bitef teatar

Saša Radonjić

 

Čaj sa Kublaj - kanom

(monodrama sa dva lika)

 

Premijera u Beogradu (Bitef teatar): 4. februar 2021.

Premijera u Novom Sadu (Pozorište mladih): 18. februar 2021.

Zahvaljujemo se Pozorištu mladih u Novom Sadu i Mihajlu Nestoroviću, direktoru

 

Kada se čoveku, kao što je to bio slučaj sa mnom recimo, desi da mu pukne krvni sud u mozgu, potrebna mu je velika sreća da poživi sledećih nekoliko sati. (...)

Ambis koji razdvaja život i neživot dublji je od svetlosne godine, ali plići od kutije šibica... (...)

No, krenimo od kraja. Možda smo mi deca svojih snova. Ali i robovi svojih detinjstava...

Saša Radonjić, Čaj sa Kublaj - kanom

 

Kublaj-kan ( mong: Hubilaй haan, prev. Veliki gospodin; 1215-1294.) poslednji Veliki kan mongolskog carstva (1260—1294), osnivač i prvi car (1279—1294) kineske dinastije Juan.

 

Saša Radonjić

Rođen u Travniku 1964, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U sebi spaja nekoliko identiteta kao pesnik, pripovedač i prozaista, scenarista, dramski pisac, ali i muzičar, književni tumač, afirmator tradicionalnog knjižarstva.

Značajnija objavljena dela: Lica, naličja (pesme 1987), Tetoviranje anđela (pesme 1992), Priručnik za pauna (omnibus novela 1993), Traktat o šeširima (roman 1995), Tri ukradena romana (roman 1999), Severno od romana (priče 2002), Klub ljubitelja SMENE 8 (roman 2008), Švedski sto (proza 2014), Autobiografske i druge nestvarne priče (proza 2015), Večernji doručak (proza 2017), Rubikova kocka (roman 2019), Provihorilo (pesme 2020). Sačinio je Rečnik srpske putopisne proze (1995) i antologiju fantastičarske proze Sazvežđe Lem (2019). Autor je scenarija za televizijski igrani film Priručnik za pauna, drama Tri ukradena romana (Narodno pozorište Kikinda) i Klub ljubitelja SMENE 8 (Šabačko pozorište).

Osnivač je i frontmen muzičke grupe Solaris Bluz Bend sa kojom je snimio šest albuma i dvadesetak spotova, a kao kantautor je objavio tri albuma - Mesečarska adresa (2016), Mahovina i mikrofonija (2018) i Kantautorski dekameron (2020). Osnivač je i suvlasnik izdavačke kuće i knjižare SOLARIS iz Novog Sada.

Ustanovio je nagradu STRUNE OD SVETLA za afirmaciju pesničke reči u bluz i rok muzici koju dodeljuje 6 godina iz lične fondacije.

 

Jugoslav Krajnov

Rođen u Novom Sadu 11. aprila 1973. Studije glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše i Ane Cvijanović Jajčanin, upisao je 1993, a diplomirao 24. decembra 1997.

Kao najbolji diplomirani student glume dobio je Nagradu „Predrag Peđa Tomanović“ 1998, da bi mu 2001. isto priznanje pripalo za najbolje ulogu Puškina u predstavi Evgenije Onjegin.

Dve sezone je bio angažovan u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, Zrenjanin, a stalni član Drame Srpskog narodnog pozorišta je od 1999. godine.

Ulogom Marka u predstavi Ostavite poruku ili Begunci po tekstu i u režiji Vide Ognjenović obeležio je 20 godina umetničkog rada novembra 2017.

Osim više od trideset uloga odigranih u SNP-u, igrao je u više od dvadeset predstva na scenama drugih teatara, a ostvario je niz uloga u filmovima i TV serijama.

Čaj sa Kublaj - kanom je prva njegova monodrama.

 

Anđeo čuvar

Moj anđeo čuvar spava do podne

Krade Bogu dane i poklanja ih meni

Smeje se kao ludak dok piše svoje pesme

Bosonog hoda po vodi i magli

Moj anđeo čuvar je kuvar i kurvar

Ne smeta mi to

Mome anđelu čuvaru kad zasuzi oko

Nebu se osmehnem i poklonim duboko

Saša Radonjić

 

Pisac o drami

Čaj sa Kublaj - kanom je intimna, džepna enciklopedija mojih iskustava iz višemesečne borbe za život koja se odigravala 2009. godine, a sve u formi i ruhu monodrame. Kao u svakoj enciklopediji i ovde su sve odrednice do detalja verodostojne, odnosno predstavljene onako kako su se stvarno zbile, izuzimajući završnu mikronovelu koja baca reflektorsko metaforičko svetlo po dubini i širini tih stvarnih događaja. Autor se nada da njegova na ovaj način artikulisana iskustva mogu nekome nekada u suočavanju sa sličnim traumama biti od koristi, odnosno predstavljati podstrek u nepredavanju stihiji koja bi ih iznenada ponela.