Представа прати животни пут светске примабалерине Карлоте Гризи, која је рођена у малом, бајковитом Истарском градићу (Вижинади) а захваљујући свом таленту, амбицији, дисциплини и односу са кореографом Жилом Пероом, достиже врхунац балетске уметности, плешући по светским сценама (Париз, Лондон, Ст. Петерсбург).

Мало позната чињеница је да је напознатији балет романтизма “Жизел” написан управо за њу. Теофил Готје, који је цео живот био опчињен Карлотом, пише либрето “Жизел” управо инспирисан њеним ликом и делом, а Адолф Адам музику.

У сржу драме је Карлотин компликован однос са Жилом Пероом, чувеним кореографом, који је био њен ментор, сарадник и љубавник, те отац њеног детета. Надаље је посебно интригантно то што је Жил Перо радио кореографију за “Жизел” међутим његово матично позориште (у Паризу) га је заобилази и потписују другог човека као кореографа чувене “Жизел". Он, дакле, у тренутку Карлотиног највећег успеха, доживљава највећи пад.

Ово су све биографски подаци на темељу којих је написани оригиналан сценарио и сонгови. Дакле, реч је о оригиналној причи, која је претпремијеру имала у самој Вижинади испред родне куће Карлоте Гризи, а премијеру 02. октобра.2021. године у Ровињу у Казалишту Гандусио у склопу Уметничког Фестивала “Ровињ, Арт&море” чији је уметнички директор, оперски певач и глумац који у овој представи тумачи лик Жила Пероа, госп. Роналд Браус.

Теме које се прожимају кроз представу јесу однос љубави и слободе, љубави и уметности, како сачувати самосталност и индивидуалност у односу на захтеве професије, публике и нама најблискијих особа?

Представе је уједно и практичан део Уметничког Доктората глумице Аннамарие Серде који ради под менторством проф. Виде Огњеновић, на Факултету Савремених Уметности у Београду.