Могућност забављања код птица

РЕЧ РЕДИТЕЉА

 

"Једног дана ћемо сви нестати.

Неће нас више бити.

Али пре тога неко треба да засади дрвеће.

Много дрвећа.

И онда дрвећа да буде,

а нас више да нема.

И то је у реду."

"Могућност забављања код птица" Тијане Грумић нас подсећа да свет није и не треба да буде антропоцентричан. Људи су само део природе која такође има своје право да расте, цвета, лети, пева, трчи, кљуца, па и да се забавља.

Због тога смо као форму представе одабрали једну подврсту луткарства - позориште предмета. Оно нас подсећа да ни уметност не треба увек да буде антропоцентрична. Човек за собом оставља ствари - личне  предмете и умотворине, створене ради његовог преживљавања или забављања. Међутим, ти предмети такође имају свој живот и своје искуство. Они присуствују многим важним догађајима и историјским тренуцима који понекад на њих остављају и директне последице. Напретком техонологије, све више обичних кућних предмета добија и разне нове функције, па тако они сада често могу нпр. и да певају, причају вицеве, пишу драме па зашто онда не би могли и да играју у позоришту? Са друге стране, ми их све лакше одбацујемо и због ситних грешака одмах мењамо за нове верзије.

Ова форма позоришта је и врло еколошка јер је основна идеја да се као лутке и за сценографију већински користе већ постојећи предмети и материјали који су имали свој живот, историју и нека друга искуства; који су били део других представа и догађаја. Ради дугорочности, али и безбедности публике и позоришта, поједина технолошка решења представе су ипак морала бити направљена са новим материјалима, али је због тога припремљена и сарадња којом смо се обавезали да ће једнога дана сав наш материјал бити употребљиван и у сврхе других, наредних представа или послат на рециклажу. На тај начин се трудимо да и сама продукција буде у потпуности еколошка, а не само тема.

Људи свакоднедново за собом остављају своје предмете - неме посматраче нашег постојања, али оног дана када предмети коначно проговоре, они ће оживети овај текст о два суперхероја: жени-дрвету и човеку-птици.