„Смрт и девојка” је редак пример психолошког трилера на сцени. Освета, секс, манипулације су теме које текст истражује на интензивно узбудљив начин. Личне драме и преиспитивања које јунаци доживљавају је оно што публику оставља без даха, док се током 90 минута трајање представе стално питамо коме од њих троје да верујемо.

Текст је написан 1991. године и праизведен у Ројал Корт Театру а затим и на Бродвеју у режији Мајка Николса са премијерном поделом - Глен Клоуз, Џин Хекман, Ричард Драјфус. Пре него што је постао светски познат писац, Дорфман је себе позицинирао као дисидента и професора политичке теорије. Са својим драмским првенцем, Дорфман успева да споји наизглед неспојиво, политички театар и Бродвеј. Посебност овог текста је преклапање високо политичко и друштвено ангажоване теме са жанровским конвенцијама психолошког трилера, који је мамац за публику. 

Паулина, бивша политичка активисткиња, је убеђена да је случајни гост у викендици њеног мужа заправо човек који ју је давно, месецима злостављао и силовао у корист бившег режима. Она га заробљава, везује и покушава да натера да призна шта је радио, док паралелно тестира поверење и разумевање свог мужа, који је иначе адвокат за људска права.

Улоге играју: Тамара Крцуновић, Андрија Кузмановић и  Александар Ђурица.

Редитељ представе је Никола Љуца, сценографкиња Зорана Петров, костимографкиња Селена Орб, композиторка Јања Лончар.