UZBUDLjIVI SVET MAPA

Mape su pratile i pomagale razvoj ljudskih civilizacija. U „Uzbudljivom svetu mapa” geograf Evgenija Sarafova i video umetnik Nikola Nalbantov upoznaće nas sa istorijom karata, njihovom upotrebom, kao i njihovim neočekivanim i inovativnim primenama.

Evgenija Sarafova je doktorantkinja iz oblasti daljinske detekcije Zemlje i planeta i magistar geografskih informacionih sistema i kartografije. Ima više od 15 godina iskustva u primeni geoprostornih podataka i tehnologija u zaštiti životne sredine, transportu, bezbednosti, katastrofama itd. Od 2015. godine predavač je na Univerzitetu u Sofiji. Takođe je osnivač kompanije Pikel - Geographic Innovations Studio. Evgenija je 2016. godine postala deo bugarske Forbsove liste „30 ispod 30“, najvećeg i najprestižnijeg izbora mladih globalnih lidera. Godine 2017. nominovana je za ženu godine u kategoriji Internet. U proleće 2018. diplomirala je na Liderskoj akademiji Saveta žena u biznisu u Bugarskoj. 2019. Evgenia je bila govornik na TEDkSofia.

Nikola Nalbantov je video umetnik i scenograf. Stvorio je vizuelno okruženje za brojne pozorišne i baletske produkcije. Dobitnik je nagrade Ikar, najprestižnije pozorišne nagrade u Bugarskoj, za scenografiju 2010. Za istu nagradu je nominovan 2013. Aktivan je učesnik platforme za nauku i umetnost Arte Urbana Collective od njenog osnivanja 2017. Njegovi nedavni scenski radovi bili su rađeni  za projekte "The The Sinthetic Man - Dream, Nightmare, Reality?" i "Kako postati Ajnštajn za jedan sat".