DANI SMILjANE MANDUKIĆ U BITEF TEATRU

 

Plesna redstava IZ DRUGOG UGLA

(Predstava nastala kao rezultat nagrade Festivala koreografskih minijatura Ohrabrenje 2021)

Plesna predstava iz drugog ugla preispituje muško-ženske bliskosti, razumevanja, sukobe i opšteočekivane norme ponašanja muškarca i žene u vezi. 

Bavi se temom ljubavi i kako je doživljavamo, vidimo, uzimamo i dajemo. Na koji to način ljubav i odnos sa partnerom utiče, definiše ličnost pojednica. Skup svesnih i nejasnih emocija, razumnih i neobjašnjivih reakcija koje nas ne čine više istim.

 

O ISCRPLjIVANjU ILI PLUTANjE VAN SOPSTVENIH GRANICA

Kao da mirovanja nikada nije bilo. Kao da smo uvek hodali i trčali, bez prestanka i bez milosti. Kao da smo strahovali šta će biti ako se zaustavimo. Taj trenutak tišine i bespomičnosti. Kao neka smrt. Zato mora da se hoda dalje, da bismo dokazali da smo živi, da nas drugi vide, i da nas neće izbrisati iz svojih sećanja.

Predstava „O iscrpljivanju ili plutanje van sopstvenih granica“ je nastala u okviru projekta „Redovno u zoni neživljivosti“, koji pokušava da fokusira kako nas uslovi života - društveni, politički, ekonomski, radni… dovode u stanje konstante iscrpljenosti koja postaje redovna pojava. Projekat  istražuje kako prihvatanjem ovih uslova (za koje izgleda nemamo izbora) učestvujemo u sopstvenom isključivanju iz života i bivamo ostavljeni u zoni „neživljivosti“. Pet izvođača „mlađe generacije“ ispitujući svoje izvore iscrpljivanja, pitaju se imamo li snage za otpor kroz zaustavljanje i tokom predstave nude i publici mogućnost kolektivnog mirovanja.