Na litici“ je predstava u režiji Zorana Zarubice po komadu „Norveška danas“ švajcarskog pisca Igora Bauersime, egzistencijalistička romantična komedija o dvoje mladih koje traže smisao života nastala po istinitoj priči. Na internet čet rumu, Julija objavljuje da želi da se ubije i da ne želi to da uradi sama.

O PROJEKTU

Ciljna grupa projekta su mladi (15-29 godina) u Srbiji, a pogotovo u gradovima koji nemaju razvijenu pozorišnu ponudu. Ovo se odnosi na srednjoškolce i studente, ali i na mlade najrazličitijih profesija, oba pola.

Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije na svakih 40 sekundi jedna osoba izgubi život zbog samoubistva. U Evropi godišnje oko 43 000 ljudi izvrši samoubistvo, a više 700 000 to pokuša. Suicid je drugi uzrok smrti kod mladih između 15 i 29 godina. Većina adolescenata koji su izgubili život samoubistvom (90%) bili su iz zemalja sa niskim ili srednjim prihodima, među koje spada i Srbija. Postoji opcija i organizacije razgovora nakon predstave sa psihološkinjom Majom Vukašinović Ševar iz Psihološko jezgro centra iz Beograda sa kojom podstičemo svest mladih o komunikaciji o mentalnom zdravlju i njihovim osećanjima.

Produkcija predstave je podržana projektom Kultura za demokratiju (CfD) koji finansira vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt Fond iz Beograda.

O UDRUŽENjU

BUDI je neprofitno udruženje građana iz Pančeva osnovano 2014. godine

BUDI realizuje Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza - manifestaciju u trajanju od 30 dana koja je posvećena afirmaciji dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu u sferama vizuelne umetnosti, pozorišta, muzike, književnosti, edukacije, ekologije, tolerancije i ljudskih prava u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i gosta domaćina ambasade odabrane zemlje.

BUDI je organzivao Park fest u Zemunu, posvećen Evropskom danu prakova i aktiviranju zelenih gradskih površina kroz umetničke, kulturne, ekološke i edukativne aktivnosti namenjene različitim generacijama.

BUDI je organizovao više predstava, festivala i radionica.