Mešoviti hor Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu ,,Sonja Marinković“ osnovan je krajem 1961. godine, kao prva sekcija Društva. Akademska sredina, tradicija i ugled Hora doprinose potvrđivanju njegovih visokih umetničkih dometa, osvajanjem prestižnih nagrada na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim festivalima i takmičenjima.

 

Osnovni ciljevi Hora su okupljanje talentovanih pevača, čuvanje i negovanje svetovne i duhovne horske umetnosti domaćih i stranih autora, razvijanje kulture, umetnosti i umetničkog amaterizma, učestvovanje na svečanostima, takmičenjima i drugim javnim nastupima. Pri ostvarivanju ovih ciljeva posebno se vodi računa o stručnoj muzičkoj nadgradnji pevača i razvijanju građanske svesti i akademskog života, uz težnju ka uspostavljanju kvalitetne horske scene u Novom Sadu. Tome su svojim umećem i zalaganjem doprineli neki od najeminentnijih horskih dirigenata i muzičkih pedagoga: Matija Pajor, Mirko Hadnađev, Vojislav Ilić, Imre Toplak, Hilda Pucarević, Nada Pavlov, Tatjana Ostojić, Danijela Hodoba Leš, Jasmina Nešković i drugi. Osim savremene horske muzike koja predstavlja značajan segment repertoara, hor izvodi i dela drugih epoha i stilova težeći ka tome da svako izvođenje što autentičnije odrazi duh vremena u kom je delo nastajalo. Negovanje muzike domaćih kompozitora i baštinjenje domaćeg horskog identiteta predstavlja važnu stavku u programu delovanja hora.

 

Od januara 2015. godine Mešovitim horom rukovodi dirigentkinja Dunja Deurić, te hor dobija sasvim novu umetničku fizionomiju koju, osim vokalne nadgradnje, karakteriše i uvođenje scenskog pokreta i drugih dramskih izraza, radi upotpunjavanja audio-vizuelnog iskustva, što horska umetnost zapravo i jeste. U svojoj bogatoj istoriji, hor je nagrađivan na svim domaćim i velikom broju međunarodnih horskih festivala i takmičenja, a poslednjih pet sezona posebno su obilovale priznanjima. U septembru 2016. godine Hor je proglašen za Pobednika natpevavanja na najprestižnijoj domaćoj horskoj manifestaciji, međunarodnom festivalu „51. Mokranjčevi dani“ u Negotinu, a u avgustu 2019. godine hor je postigao najveći uspeh u svojoj gotovo šezdesetogodišnjoj istoriji osvojivši zlatnu medalju na ,,Evropskim horskim igrama'' i zlatnu medalju na takmičenju ,,Grand Prix of Nations’’. Oba takmičenja održala su se u Geteborgu (Švedska), gde je ,,Sonjin” hor bio jedini predstavnik Srbije, a zlatne medalje Horu su omogućile direktnu kvalifikaciju za ,,Svetske horske igre'' i ,,Grand Prix of Nations’’ u dva grada u Belgiji.