HIBRID

Reč autora

Savremena plesna predstava Hibrid rezultat je rada šest mladih plesača savremene igre sa koreografkinjom Marinom Aranitović. Inspiracija za predstavu mi je bio strah. Strah od svakodnevnice, jednoličnog života, ponavljajućeg posla... Strah od gubitka smisla/identiteta u celom procesu mehanizacije života u današnjem društvu, možda čak i strah od gubitka inspiracije. Mislim da je to nešto sa čime bi svako od nas u jednom momentu života mogao da se poistoveti. Kroz proces stvaranja istraživali smo načine na koje pokretom možemo da izrazimo želju za promenom, potragu za smislom/svetlom, ali u isto vreme i očaj zbog neuspeha. Hibrid je biće koje je produkt današnjeg društva u kojem je život ubrzan/mehanizovan.

Hibrid je u svakodnevnom konfliktu identiteta i opstanka, biće koje potiskuje svoje želje, nade, ideje zarad egzistencije. Hibrid je u konstantnoj težnji za svetlom/smislom.

Autorski tim

Marina Aranitović bavi se savremenom igrom kao trener i koreograf. Trenutno radi u Novom Sadu sa plesačima savremene igre na istraživanju različitih tehnika i načina kretanja kroz program movement exchange. U svom radu, pored komercijalnog stila,  prelazi na savremeniju formu pokreta i stvara minijaturu Hibrid, koja osvaja nagradu Ohrabrenje na prestižnom Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu, u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Tamara Knežević, kompozitorka, doktorandkinja na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Nagrađivana je na raznim konkursima i festivalima (Festival pijanizma u Nišu, Međunarodni festivali umetnosti Ruid al Sud, Sarajevo Sonic Studio, Komp Art, CESAM, Festival za novu muziku Gradilište, Rossi fest, Eufonija...). Autorsku zbirku njenih radova Izbor kamernih kompozicija 2014-2016. objavilo je Udruženje kompozitora Vojvodine. Njene kompozicije What Lies Behind the Wind i Susret, objavljene su na kompakt disku Novosadske kompozitorke 2  SFO (Re)konekcija. Angažovana je u Muzikološkom institutu SANU kao stipendistkinja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, od 2019. godine.

Marko Dulić završava nižu i srednju muzičku školu u Subotici, odsek za tamburu i teoretski odsek. Potom upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer kompozicija, a 2016. master akademske studije kompozicije. Trenutno je na doktorskim akademskim studijama. Učestvovao je na mnogim kulturnim manifestacijama u zemlji i inostranstvu.  Bio je finalista prestižnog takmičenja Antonin Dvoržak za kompozitore u Pragu 2013, a godinu dana kasnije sa kompozicijom Lost… osvaja nagradu za najbolju kamernu muziku. Njegove kompozicije nalaze se u zbirkama nove srpske muzike za harmoniku, a 2017. objavio je autorsku zbirku kompozicija pod nazivom Putevi stvaraoca.

 

IZ DRUGOG UGLA

Reč autora

Plesna predstava Iz drugog ugla preispituje muško-ženske bliskosti, razumevanja, sukobe i opšteočekivane norme ponašanja muškarca i žene u vezi.

Bavi se temom ljubavi i kako je doživljavamo, vidimo, uzimamo i dajemo. Na koji to način ljubav i odnos sa partnerom utiče, definiše ličnost pojednica. Skup svesnih i nejasnih emocija, razumnih i neobjašnjivih reakcija koje nas ne čine više istim.

Autorski tim

Predrag Dedić poznatiji kao Dedicate, je profesionalni plesač, koreograf, predavač i umetnik.

Rođen u Srbiji, a odrastao u Australiji gde se usavršavao u plesnim stilovima popping-a i hip hop-a i izgradio reputaciju nastupajući i takmičeći se po Australiji, Aziji i Evropi. Niz godina je aktivan na plesnoj sceni kao izvođač, takmičar, sudija, organizator, koreograf i pedagog i učestvovao je u brojnim umetničkim i komercijalnim projektima.

Trenutno živi u Beogradu gde drži školu uličnih plesova Izraz i nastupa u predstavi Godine vrana u Narodnom Pozorištu u Beogradu kao igrač.

Anđela Žugić je plesačica, vizuelna umetnica i dizajnerka, koja je u polje plesa uplovila kroz uličnu kulturu i hip hop. Rođena je u Crnoj Gori, a svoje formalno obrazovanje nastavila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u oblasti dizajna tekstila, gde završava master studije. Zaposlena je kao dizajner u kompaniji Tarkett. Kao samostalna umetnica aktivna je na plesnoj sceni u Srbiji i regionu, gde je učestvovala u brojnim izvođačkim projektima i ostvarivala značajne takmičarske uspehe.

Rade Sklopić Raid je di-džej i kompozitor čije su se kompozicije našle u pozorišnim i filmskim ostvarenjima, a iza sebe ima i brojne saradnje sa poznatim imenima međunarodne i balkanske hip hop scene. Osim toga više od deceniju drži radionicu kroz koju polaznike podučava tehnikama didžejinga i produkcije. Svoj prvi instrumentalni album Little Box konceptualno delo koje spaja muziku s fotografijom objavio je 2015, a 2022. izlazi 12 Rooms gde nastavlja da spaja muzičku i vizuelnu umetnost, kombinujući svoj rad s kratkim stripovima i ilustracijama. Istražuje muzičke i zvučne mogućnosti kroz žanrove kao što su hip hop, elektronika, ambijent i futuristički džez.