U petak 17. novembra u Bitef teatru održaće se koncert Beogradskog baroka, renomiranog domaćeg muzičkog ansambla koji se bavi istorijski informisanom izvođačkom praksom zapadnoevropske muzike 17. i 18. veka izvodeći repertoar na kopijama instrumenata iz tog perioda. Koncert je ujedno i zatvaranje ovogodišnjeg 20. Međunarodnog festivala čembala u Beogradu, čime Beogradski barok i festival simbolično obeležavaju zajednički jubilej - 20 godina postojanja.

Program koncerta činiće kamerna instrumentalna i vokalno-instrumentalna muzika čuvenog nemačkog kompozitora Johana Sebastijana Baha. Ovaj barokni majstor je na domaćoj muzičkoj sceni najčešće zastupljen izvođenjem solističke instrumentalne muzike koja je deo obaveznog nastavnog programa srednjih i visokih muzičkih škola, i povremenim izvođenjima najobimnijih vokalno-instrumentalnih dela kao što su mise ili pasije. Kod nas se znatno ređe mogu čuti koncertna izvođenja Bahove kamerne muzike, a ponajmanje izvođenja kantata koje, u stvari, predstavljaju centralno mesto stvaralaštva ovog kompozitora. S tim u vidu, članovi ansambla Beogradski barok Jovana Topalov i Srđan Stanić otpočeće koncert Sonatom za viola da gambu i obligato čembalo u De-duru, BWV 1028 što će biti prvo domaće izvođenje te sonate u originalnoj instrumentaciji. Nakon toga, slediće Klavijaturni koncert u ef-molu, BWV 1056 gde će se čembalistkinja ansambla Jovana Topalov predstaviti kao solista uz podršku gudača. Drugi, i na izvestan način, centralni deo programa činiće svetovna kantata Schweigt stille, plaudert nicht (Tišina, nemojte da ćaskate), BWV 211, poznatija pod imenom Kantata o kafi, koja je kod nas poslednji put izvedena pre nekoliko decenija. Uloge u kantati tumačiće vokalni umetnici Ana Cvetković-Stojnić, sopran (Lisgen), Milan Obradović, bariton (Šlendrijan) i Marko Živković, tenor (Narator).

Koncert je u organizaciji Kulturnog centra Beograda, a realizuje se u okviru serije koncerata povodom godišnjice ansambla Beogradski barok koju podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Više informacija o Beogradskom baroku:

www.belgradebaroque.com 

https://www.facebook.com/belgrade.baroque/ 

https://www.youtube.com/c/BelgradeBaroque

Više informacija o Međunarodnom festivalu čembala:

https://www.kcb.org.rs/2023/11/20-medjunarodni-festival-cembalo-ziva-umetnost-beogradski-barok/?script=cir