21. decembar u 20č
ALPHA GIRLS
Koreografkinja i koreograf:
Tamara Pjević i Jakša Filipovac


23. decembar u 20č
ŽIVOTINjSKA FARMA
Koncept i koreografija:
Miloš Isailović


25. decembar u 20č
ZIDANjE SKADRA
Koncept i koreografija:
Miloš Isailović


29. decembar u 20č
SKENDERBEG
Koncept i koreografija:
Isidora Stanišić

 

Bitef teatar je jedinstvena pozorišna institucija u Srbiji, jer jedina na svom redovnom repertoaru ima predstave savremenog plesnog izraza, pa tako pruža stalnu podršku i platformu za razvoj ove, sasvim centralizovane i u velikoj meri marginalizovane, umetničke oblasti. Oblasti u kojoj, paradoksalno, imamo sjajne umetnike.

Nedelja savremenog plesa u Bitef teatru organizovana je u cilju promocije plesnog teatra, odnosno rada Bitef dens kompanije, koja se bliži važnom jubileju - obeležavanju petnaest godina od svog osnivanja. U tom periodu kompanija je realizovala četrdeset plesnih produkcija i preko dvesta gostovanja u zemlji i svetu, dok je za svoje produkcije osvojila trideset nagrada. Za Bitef dens kompaniju su predstave kreirali najznačajniji domaći, ali i eminentni evropski koreografi, Gaj Vajcaman, Roni Haver, Edvard Klug, Konstanca Makras, Jasmin Vardimon, Feliks Landerer…

Nedelju savremenog plesa čine četiri produkcije Bitef dens kompanije koje su trenutno na repertoaru: dve u koreografiji priznatog i nagrađivanog koreografa Miloša Isailovića "Životinjska farma" (koprodukcija Centar za kulturu Tivat), i "Zidanje Skadra", (koprodukcija festival Ćirilicom, Budva), koje se oslanjaju na čuvene literarne predloške. Zatim predstava "Skenderbeg", (koprodukcija Jadranski festival igre, Budva), vodeće autorke u oblasti savremenog plesa Isidore Stanišić. Takođe nedelju plesa upotpunjuje i debitantski plesni komad "Alpha Girls", kojim su mladi koreografi Tamara Pjević i Jakša Filipovac uspešno počeli da razvijaju svoje autorske rukopise. Publika će biti u prilici i da se, kroz video projekcije, upozna sa ranijim uspešnim produkcijama Bitef dens kompanije, kroz emitovanje predstave "Alpha Boys", Gaja Vajcmana i Roni Haver i predstave "Yesterday, seti se da zaboraviš", britanske koreografkinje Jasmin Vardimon.

Nadamo se da će ovaj repertoarski poduhvat u još većoj meri skrenuti pažnju publike na izuzetne autore i izvođače koji kreiraju svoja dela na sceni Bitef teatra, i da ćemo kroz ples i pokret na najbolji mogući način, u poslednjoj nedelji decembra, krenuti u susret 2024 godini.

Jelena Kajgo, umetnička direktorka BDK