21. децембар у 20ч
ALPHA GIRLS
Кореографкиња и кореограф:
Тамара Пјевић и Јакша Филиповац


23. децембар у 20ч
ЖИВОТИЊСКА ФАРМА
Концепт и кореографија:
Милош Исаиловић


25. децембар у 20ч
ЗИДАЊЕ СКАДРА
Концепт и кореографија:
Милош Исаиловић


29. децембар у 20ч
СКЕНДЕРБЕГ
Концепт и кореографија:
Исидора Станишић

 

Битеф театар је јединствена позоришна институција у Србији, јер једина на свом редовном репертоару има представе савременог плесног израза, па тако пружа сталну подршку и платформу за развој ове, сасвим централизоване и у великој мери маргинализоване, уметничке области. Области у којој, парадоксално, имамо сјајне уметнике.

Недеља савременог плеса у Битеф театру организована је у циљу промоције плесног театра, односно рада Битеф денс компаније, која се ближи важном јубилеју - обележавању петнаест година од свог оснивања. У том периоду компанија је реализовала четрдесет плесних продукција и преко двеста гостовања у земљи и свету, док је за своје продукције освојила тридесет награда. За Битеф денс компанију су представе креирали најзначајнији домаћи, али и еминентни европски кореографи, Гај Вајцаман, Рони Хавер, Едвард Клуг, Констанца Макрас, Јасмин Вардимон, Феликс Ландерер…

Недељу савременог плеса чине четири продукције Битеф денс компаније које су тренутно на репертоару: две у кореографији признатог и награђиваног кореографа Милоша Исаиловића "Животињска фарма" (копродукција Центар за културу Тиват), и "Зидање Скадра", (копродукција фестивал Ћирилицом, Будва), које се ослањају на чувене литерарне предлошке. Затим представа "Скендербег", (копродукција Јадрански фестивал игре, Будва), водеће ауторке у области савременог плеса Исидоре Станишић. Такође недељу плеса употпуњује и дебитантски плесни комад "Алпха Гирлс", којим су млади кореографи Тамара Пјевић и Јакша Филиповац успешно почели да развијају своје ауторске рукописе. Публика ће бити у прилици и да се, кроз видео пројекције, упозна са ранијим успешним продукцијама Битеф денс компаније, кроз емитовање представе "Алпха Боyс", Гаја Вајцмана и Рони Хавер и представе "Yестердаy, сети се да заборавиш", британске кореографкиње Јасмин Вардимон.

Надамо се да ће овај репертоарски подухват у још већој мери скренути пажњу публике на изузетне ауторе и извођаче који креирају своја дела на сцени Битеф театра, и да ћемо кроз плес и покрет на најбољи могући начин, у последњој недељи децембра, кренути у сусрет 2024 години.

Јелена Кајго, уметничка директорка БДК