Reč pisca

Lida Baarova, češka glumica s angažmanom u nacističkoj Njemačkoj, imala je sve - talent, ljepotu, karijeru i - ljubav. Zbog ljubavi je odbila slavu Hollyvooda i novac Britanaca. Lida Baarova ostala je u Berlinu uz Josepha Goebbelsa, ministra propagande i jednog od najbližih suradnika Adolfa Hitlera. Neosporno, njihova ljubav bila je iskrena, bez računice i interesa, jer posljedice te veze - oženjen, moćan čovjek i mlada, lijepa i uspješna strankinja - temeljne su za priču koja je pred vama kao hommage nečemu što nije imanentno današnjem vremenu: iskrenosti i žrtvovanju. Baarova je voljela doktora Goebbelsa, a onda je zbog ljubavi dva puta stradala - na inicijativu Magde Goebbels, ministrove žene i Hitlerove sljedbenice, protjerana je iz Njemačke, a onda je po završetku rata zbog veze s nacističkim moćnikom u rodnoj Češkoj bila uhapšena, utamničena, ponižena. Preživjela je možda samo zato da bi pričala, da bi svjedočila u korist ljubavi i života o kojem svi imaju različito mišljenje.

Lida Baarova imala je sve - raskošan talent, nestvarnu ljepotu, respektabilnu karijeru i - iskrenu ljubav zbog koje je izgubila obitelj, domovinu, prijatelje, posao, čast. Nije ostalo puno, ako ne računamo talog tuge, ali tu su sjećanja koja je ditkirala Josefu Škvoreckom, velikom piscu, a nad njima lebdi priča o filmu koji nije snimila. O svojoj ljubavi i svom životu.

Lida Baarova imala je ljubav - i ovo jest priča o uzletu i tragici ljubavi - bez obzira na to što su na kauču zajedničkoga života - ljepotica i zvijer.

 

Reč reditelja

Život Lide Baarove sigurno ne stane u jednu kazališnu predstavu, film ili knjigu. Lida Baarova imala je impozantnu filmsku i kazališnu karijeru, a široj javnosti poznata je kao ljubavnica nacističkoga ministra i zločinca Josepha Goebbelsa. Buran i turbulentan život nije ju mazio pa se može slobodno reći da je proživjela pravi pakao. Kako je sama kasnije rekla, bježala je zbog ljubavi, od ljubavi, bježala je da bi glumila i bježala da bi živjela! Pozicija umjetnice u odnosu na moćnu politiku zanimljivom je pričom i nama danas. Bilo je, a zasigurno ima i danas umjetnica, sportašica i osoba raznih profesija koje su prisiljene bježati i pristajati na sve zbog istih ili sličnih razloga kao i Lida Baarova - samo da bi živjele i radile ono što vole. No, život nije bajka i često nam servira potpuno neočekivane scenarije i zamke.

Predstavu smo odlučili napraviti kao niz filmskih scena, slika i prizora u crno-bijeloj tehnici, u samo nekoliko kadrova koji u prvi plan stavljaju glumačku emociju i glumca bez suvišnih scenskih pomagala. Na pejsažu licu i u sjaju oka glumca publika može pročitati sve ono što on negdje duboko živi i proživljava.

Ovo nije primarno priča o ratu i nacizmu, ona se samo događa u ratno vrijeme ludila. Ovo je vrlo duboka i potresna priča o strahu, naivnosti, sudbini i neobjašnjivoj snazi emocije koja se zove - ljubav.