NEŠTO MORA DA SE PROMENI!

Ovo je pozorišna predstava, koja ima viši cilj - da informiše, opomene i potencijalno dugoročno promeni perspektivu gledanja na slučajeve seksualnog zlostavljanja. Ovo nije predstava koja osuđuje, već ukazuje na promene koje čekaju da se dese. 

Alarmantno precizan komad australijske spisateljice Suzie Miller, bivše advokatice sa iskustvom u zastupanju ljudskih i dečijih prava, premijerno je bio prikazan u Australiji 2019. godine pred punom salom sudija, advokata, pravnika, pripravnika i službenika pravosudnog sistema.

Komad je nagrađen Tony i Oliver nagradama na Broadway-u i West End-u i predstavlja najuzbudljiviji i najznačajniji pozorišni događaj na dve najveće pozorišne scene protekle sezone: U Njujorku i Londonu.

Predstavu režira Anja Suša, pozorišni stvaralac evropskog renomea, i dobitnik Grand Prix nagrade ovogodišnjeg Bitef Festivala.  Prevodilac je Biljana Popmijatov, ime koje je prepoznatljivo i blisko pravnim krugovima, a sada daje glas i prvom pravničkom pozorišnom tekstu koji će se izvesti kod nas.

Predstavu su pomogli: Raiffeisen Bank, Delta Holding, Forma Ideale, Big Print, Alma Quattro, Life, etc, BDK Advokati, Moravčević Vojnović i Partneri, Advokatska Kancelarija Golubović Simić Marinković, Advokati Naumović i Partneri, FUTRO Design.

Izvodi iz kritika

Pravosudni sistem koji prosuđuje o saučesništvu žrtve je dijabolična patrijarhalna zamka koja nastoji da onemogući žene da bilo šta dokažu i zapravo ih izlaze ponovnom silovanju optužujući ih za saučesništvo u zločinu.

Gardijan, The Guardian

Prima Facie je brodvejska senzacija, komad koji ne govori  o nečemu što se dešava nekome, nekad, negde, već o onome što se dešava nama, sada i ovde.

Varajati, Variety magazine

Brodvejsko pozornica se pretvara u neku vrstu striptiz kluba za advokate, ogoljujući pravdu pred našim očima i zalažući se za radikalnu reformu pravnog postupka u slučajevima seksualnog nasilja.

Njujork TajmsThe New York Times

Komad Prima Facie je otvorena polemika protiv patrijahalnog zakonodavstva koje i dalje ugrožava žrtve seksualnog nasilja. Jedan od najuzbudljivijih komada ove sezone

Dejli BistThe Daily Beast

Originalno izvođenje komada Prima Facie bilo je 17. Maja 2019. godine u SBW Stables Theatre u Sidneju, u produkciji Griffin Theatre Company.