SINTOPIJA - u svetu kao kod kuće

umetnički događaj i razgovor

Kakvo značenje prostori imaju za nas? Od kakvog su značaja za demokratiju? Demokratiji je potreban forum kako bi ljudi mogli slobodno da se izražavaju i diskutuju o svojim idejama. Ali da li ovakvi prostori još uvek postoje? Koji je značaj prostora između privatne i javne sfere u društvu u kojem je demokratija uvek pod pretnjom?

U martu 2023. godine nemačka slikarka Ana Lajbah iz Manhajma i multimedijalni umetnički dvojac Vojislav Klačar i Vlatko Ilić iz Beograda ispitivali su ulogu bezbednih i poznatih prostora u okviru serije događaja pod nazivom SINTOPIJA u Theaterhaus G7 - mesta u koje se povlačimo i bežimo od sveta sa jedne strane, ali i prostora koji nam, sa druge strane, omogućavaju da oblikujemo svoj svet i živimo svoje živote u njemu.

Godinu dana kasnije publici ponovo prikazujemo ovo audio-vizuelno putovanje: ovog puta u Bitef teatru u Beogradu. Nakon lutanja kroz bašte i prostore evocirane kroz umetničke radove, publika se okuplja da bi diskutovala o participaciji, ličnoj sigurnosti i političkim slobodama, i o tome kako se sve ovo tiče jedno drugog.

U razgovoru učestvuju:

Vojislav Klačar i Vlatko Ilić (instalacija/audio-šetnja, Radikalna intimnost, Beograd) i Ana Lajbah (crteži, Skoro kao kod kuće 4, Manhajm)

kustos i dramaturg: Filip Bode

projekat THEATERHAUS G7
podržano od strane: BASF i Baden-Württemberg Stiftung