Представа 40-60 је плод креативног сусрета српског циркуског уметника Милана Маниćа (40+ година) и словеначког глумца уличног позоришта Горе Осојника (60+ година). Аутори, редитељи и извођачи инспирисани су класичним делом позоришта апсурда Чекајуćи Годоа и култном чешком анимацијом А је то. Овоме додају прстохват односа према употреби природних материјала и критичко сагледавање односа у савременом друштву, јер чини се да је данашњи свет у великом нереду и да му недостаје заједнички разлог!

Протагонисти, два Бекетова лика, се заиста осећају помало отуђено од стварног света у надреалном окружењу - пустоши са само једним, полусувим дрветом као сценографијом, док је око њих раскош капитализма где потрошња представља еквивалент успеха.

Они чекају, са надом да ће доћи дан спаса, када ћемо смоћи снаге да сарађујемо и умањимо притиске, окончамо ратове и хегемонију, и уживамо у благодетима технолошког развоја који ће донети нирвану и пословично обећану земљу.

Стварно?

Вероватно је само жеља и у стварности сви чекамо славног Годоа, верујући да ће доћи. Па не данас, али сутра сигурно…


У визуелном смислу, аутори се доминантно служе изразима савременог циркуса (кратке еквилибристичке структуре) у синергији са упечатљивим техникама уличног позоришта и физичког театра.