СУСРЕТ СА ТОРСТЕНОМ БУХШТАЈНЕРОМ У БИТЕФ ТЕАТРУ

Писац комада Нордост (Североисток), Торстен Бухштајнер, посетиће Битеф театар. Након играња представе Североисток у режији Јане  Маричић, а по тексту Нордост, биће организован разговор са писцем. Разговор модерира Јелена Богавац.

За комад Нордост (Североисток) Тортсен Бухштајнер добио је прву награду на престижном Else-Lasker-Schueler Award списатељском такмичењу и награду жирија на St Gallen Award списатељском такмичењу, 2005. године. Комад Североисток премијерно је изведен 2006. године у позоришту Royal dramaten u Stokholmu. Комад Североисток преведен је на 14 језика и изведен у 22 државе.

Комад је инспирисан историјским догађајем из 2002. Године када су терористи заробили 900 гледалаца родољубивог спектакла Нордост.  Три жене су у центру представе. Њихове изукрштане биографије у овом трагичном догађају, који нас потсећа на стално претеће зло нововременог тероризма.

“Замислите да седате у поузоришту И гледате руски мјузикл по д називом Нордост. Изненада, наоружани нападачи упадају на сцену. Прво збуњеност а онда страх који ће трајати 56 сати.” - рекао је Бухштајнер у покушају да опише тему своје драме инспирисане стварном драмом талаца која се догодила у блиској историји.

Аутор описује монструозну окупацију позоришта, из три перспективе, све до тренутка када руска војка пушта гас у салу. Три жене, под претњом егзистенцијалног страха, изукрштаних судбина у троуглу талац, помагач, жртва.

Зура је чеченска “црна удовица”, терористкиња. Тамара, латвијска лекарка, чији је супруг извршио самоубиство након ратовања у Чеченији. Олга је рачуновођа, коначно са супругом и ћеркицом у позоришту. Њихове историје се преплићу у вихору трагичних терористичких сати опсаде.