SUSRET SA TORSTENOM BUHŠTAJNEROM U BITEF TEATRU

Pisac komada Nordost (Severoistok), Torsten Buhštajner, posetiće Bitef teatar. Nakon igranja predstave Severoistok u režiji Jane  Maričić, a po tekstu Nordost, biće organizovan razgovor sa piscem. Razgovor moderira Jelena Bogavac.

Za komad Nordost (Severoistok) Tortsen Buhštajner dobio je prvu nagradu na prestižnom Else-Lasker-Schueler Award spisateljskom takmičenju i nagradu žirija na St Gallen Award spisateljskom takmičenju, 2005. godine. Komad Severoistok premijerno je izveden 2006. godine u pozorištu Royal dramaten u Stokholmu. Komad Severoistok preveden je na 14 jezika i izveden u 22 države.

Komad je inspirisan istorijskim događajem iz 2002. Godine kada su teroristi zarobili 900 gledalaca rodoljubivog spektakla Nordost.  Tri žene su u centru predstave. Njihove izukrštane biografije u ovom tragičnom događaju, koji nas potseća na stalno preteće zlo novovremenog terorizma.

“Zamislite da sedate u pouzorištu I gledate ruski mjuzikl po d nazivom Nordost. Iznenada, naoružani napadači upadaju na scenu. Prvo zbunjenost a onda strah koji će trajati 56 sati.” - rekao je Buhštajner u pokušaju da opiše temu svoje drame inspirisane stvarnom dramom talaca koja se dogodila u bliskoj istoriji.

Autor opisuje monstruoznu okupaciju pozorišta, iz tri perspektive, sve do trenutka kada ruska vojka pušta gas u salu. Tri žene, pod pretnjom egzistencijalnog straha, izukrštanih sudbina u trouglu talac, pomagač, žrtva.

Zura je čečenska “crna udovica”, teroristkinja. Tamara, latvijska lekarka, čiji je suprug izvršio samoubistvo nakon ratovanja u Čečeniji. Olga je računovođa, konačno sa suprugom i ćerkicom u pozorištu. Njihove istorije se prepliću u vihoru tragičnih terorističkih sati opsade.