Велики тријумф Битефа на 63. Стеријином позорју

Представе Битеф театра и Битеф фестивала су оствариле потпуни тријумф на управо завршеном 63. Стеријином позорју у Новом Саду.

Јами Дистрикт, чији су копродуценти Битеф театар, Центар за културу Тиват, Асоцијација MASZK Сегедин и Think Thank студио Нови сад, освојио је чак седам Стеријиних награда: за најбољу представу, текст савремене драме (Милена Богавац), режију (Кокан Младеновић), глумачка остварења (Јелена Граовац и Нина Нешковић), костимографско остварење (Ивана Несторовић), као и најбољу младу глумицу (Исидора Симјоновић).

Копродукција Битеф театра и Народног позоришта у Београду, Царство небеско, у режији Јернеја Лоренција, освојила је шест награда: за глумачко остварење (Бојан Жировић), оригиналну сценску музику (Кармина Шилец), сценски покрет (Грегор Луштек), као и Специјалну Стеријину награду за драматургију (Матиц Старина). Важно је напоменути да је ова представа рађена као фестивалска продукција Битефа и Народног позоришта и да је имала своју премијеру на 51. Битефу 2017. године. Такође, жири Удружења позоришних критичара и театролога Србије донео је једногласну одлуку да Стеријину награду Округлог стола критике за најбољу представу додели остварењу Царство небеско, док је редитељ Јернеј Лоренци добио награду новосадског листа Дневник за уметничко остварење.   

Поводом награда Милош Латиновић, директор Битефа, изјавио је: „Битеф је као продуцент доживео огроман успех. То је јединствен случај у историји Позорја али, ми га доживљавамо као продукт континуираног рада и ангажовања на развоју - не само домаћег драмског текста, који је овде у фокусу - него и уметника који имају потенцијал да савременим уметничким средствима говоре о друштвеним проблемима наше свакодневице. Битеф театар је посебно поносан на своје копродукционе потенцијале, који уважавајући бројне сараднике Битеф театра, резултирају врхунским остварењима. Мислим да је континуитет присутности Битеф театра на Стеријином позорју веома важан. Подсећам да смо пре две године имали представу „Живот стоји, живот иде даље“ Јелене Богавац и Филипа Вујошевића, која је добила Специјалну Стеријину награду и Награду за младог глумца и представу „Ново доба“ Дина Мустафића и Вука Бошковића, која је Битеф театар представљала у прошлогодишњој селекцији.“

Овакав успех наших продукција представља огромну мотивацију у настојањима да и даље инсистирамо на позоришном изразу који кореспондира са савременим светским тенденцијама, као и да, у сарадњи са партнерима, стварамо представе које ће померати границе средине у којој живимо.