Veliki trijumf Bitefa na 63. Sterijinom pozorju

Predstave Bitef teatra i Bitef festivala su ostvarile potpuni trijumf na upravo završenom 63. Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

Jami Distrikt, čiji su koproducenti Bitef teatar, Centar za kulturu Tivat, Asocijacija MASZK Segedin i Think Thank studio Novi sad, osvojio je čak sedam Sterijinih nagrada: za najbolju predstavu, tekst savremene drame (Milena Bogavac), režiju (Kokan Mladenović), glumačka ostvarenja (Jelena Graovac i Nina Nešković), kostimografsko ostvarenje (Ivana Nestorović), kao i najbolju mladu glumicu (Isidora Simjonović).

Koprodukcija Bitef teatra i Narodnog pozorišta u Beogradu, Carstvo nebesko, u režiji Jerneja Lorencija, osvojila je šest nagrada: za glumačko ostvarenje (Bojan Žirović), originalnu scensku muziku (Karmina Šilec), scenski pokret (Gregor Luštek), kao i Specijalnu Sterijinu nagradu za dramaturgiju (Matic Starina). Važno je napomenuti da je ova predstava rađena kao festivalska produkcija Bitefa i Narodnog pozorišta i da je imala svoju premijeru na 51. Bitefu 2017. godine. Takođe, žiri Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije doneo je jednoglasnu odluku da Sterijinu nagradu Okruglog stola kritike za najbolju predstavu dodeli ostvarenju Carstvo nebesko, dok je reditelj Jernej Lorenci dobio nagradu novosadskog lista Dnevnik za umetničko ostvarenje.   

Povodom nagrada Miloš Latinović, direktor Bitefa, izjavio je: „Bitef je kao producent doživeo ogroman uspeh. To je jedinstven slučaj u istoriji Pozorja ali, mi ga doživljavamo kao produkt kontinuiranog rada i angažovanja na razvoju - ne samo domaćeg dramskog teksta, koji je ovde u fokusu - nego i umetnika koji imaju potencijal da savremenim umetničkim sredstvima govore o društvenim problemima naše svakodnevice. Bitef teatar je posebno ponosan na svoje koprodukcione potencijale, koji uvažavajući brojne saradnike Bitef teatra, rezultiraju vrhunskim ostvarenjima. Mislim da je kontinuitet prisutnosti Bitef teatra na Sterijinom pozorju veoma važan. Podsećam da smo pre dve godine imali predstavu „Život stoji, život ide dalje“ Jelene Bogavac i Filipa Vujoševića, koja je dobila Specijalnu Sterijinu nagradu i Nagradu za mladog glumca i predstavu „Novo doba“ Dina Mustafića i Vuka Boškovića, koja je Bitef teatar predstavljala u prošlogodišnjoj selekciji.“

Ovakav uspeh naših produkcija predstavlja ogromnu motivaciju u nastojanjima da i dalje insistiramo na pozorišnom izrazu koji korespondira sa savremenim svetskim tendencijama, kao i da, u saradnji sa partnerima, stvaramo predstave koje će pomerati granice sredine u kojoj živimo.