Bitef je deo umetničko – političke platforme ,,Evropski projekat Balkon"

U subotu 10. novembra od 15:55, ispred Bitef teatra u Beogradu će se održati ,,Evropski projekat Balkon”. Događaj se simultano održava ispred vodećih evropskih pozorišta i uz podršku nekih od vodećih evropskih umetnika i intelektualaca poput Mila Raua, Elfride Jelinek, Dubravke Ugrešić, Antonija Negrija... Na godišnjicu završetka Velikog rata, učesnici projekta će simbolički proglasiti Evropsku Republiku.

Po prvi put u evropskoj istoriji, građani i građanke širom kontinenta će se  okupiti u istom trenutku - 10. novembra u 16h - da pokrenu široku debatu o evropskoj demokratiji i o tome šta znači biti evropski građanin/ka. Sa pozorišnih balkona i javnih prostora širom Evrope, umetnici i građani/ke će proglasiti Evropsku Republiku, debatovati i otvoriti put za emancipatorsko proglašenje jednakosti građana izvan nacije-države.

Događaj počinje čitanjem Manifesta, koji je preveden na preko 20 jezika među kojima su i esperanto, latinski i katalonski jezik, a koji će sa balkona Bitef teatra pročitati Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa. Nakon čitanja manifesta, svi zainteresovani će moći da učestvuju u panel diskusiji o budućnosti evropske demokratije koju će moderirati Igor Štiks i Irena Ristić.

Pozivamo sve koji žele da budu deo Evropske Republike da nam se pridruže ispred Bitef teatra, u subotu 10. novembra od 15:55h, na čitanju Manifesta i aktivno učestvuju u debati o stvaranju nove Evrope, u klubu Bitef teatra.

Projekat je nastao u maju 2018. kroz crowdfunding kampanju bez javnog finansiranja, a sprovodi  ga ,,Evropska laboratorija demokratije” (The European Democracy Lab).

Više informacija pronađite na: www.europeanbalconyproject.eu