30 godina Bitef teatra - I dalje u zaveri

Mart u Bitef teatru 2019.

Predstavljamo program slavljeničkog meseca u kome obeležavamo tridesetogodišnji rad najmlađeg gradskog teatra - Bitefovog “neuhvatljivog“ pozorišta koje, sasvim nove energije i strasti, od osnivanja neguje „drugu / drugačiju“ scensku delatnost u domaćoj produkciji, ostajući dosledno svojoj dugogodišnjoj orijentaciji ka najsavremenijim svetskim pozorišnim tokovima:

 

  • 3. mart

Premijera predstave M.I.R.A.

  • 11-12. mart
    Performans - izloženi teatar - izložba u teatru: I DALjE U ZAVERI (sa pozorišnim duhom)
  • 1. april

Roberto Ćuli: Abecedarijum pozorišta

 

Reč urednice repertoara Bitef teatra:

Bitef teatar trideset godina prati viziju osnivačice, Mire Trailović, Gospođe iz Velikog Sveta, kako ju je nazvao u svojoj izvanrednoj biografskoj studiji,  Feliks Pašić. Viziji naprednog, pozorišno novog, istraživačkog. Braneći mogućnost drugačijeg, avangardnog u svakom savremeno istorijskom trenutku, u odnosu na svaku ideološku trenutnu zadatost društva. Otimajući se od učmalih standarda palanačkog koncepta teatra. Sprovodeći ideju živog i polemičkog, društveno angažovanog teatra. Teatra foruma, teatra razgovora, inverzivnog teatra, teatra zajednice. Ovogodišnji rođendan posvećujemo osnivačici. Njenoj zaveri sa duhom pozorišta koja traje već trideset godina. Gospođe koja je postavila temelje svega inovativnog i plemenitog na polju definisanja pozorišta - sudara različitih jezika i teza, etika i estetika. Slobodno pozorište, pozorište koje služi slobodi. Oslobođeno mejnstrim stegama. Hrabro pozorište. Zagledano u sebe, u zajednicu i u svet. U stalnom kontaktu sa svetskim teatrom. Uvek prateći savremena teatarska gibanja pozorišnih istraživača i inovatora.

Umetnički koncept i statut Bitef teatra, zapravo su visok zahtev i mnogo pitanja gospođe Mire Trailović. O prirodi pozorišta kao prirodi života. O životu u umetnosti i umetnosti života.  Odgovarajući stalno ponovo i iznova na njena sadržajne i formalne zahteve, pokušavamo da odbranimo prostor slobode, koji je oslobodila borbom za savremenu pozorišnu umetnost.

Jelena Bogavac, rediteljka