30 година Битеф театра - И даље у завери

Март у Битеф театру 2019.

Представљамо програм слављеничког месеца у коме обележавамо тридесетогодишњи рад најмлађег градског театра - Битефовог “неухватљивог“ позоришта које, сасвим нове енергије и страсти, од оснивања негује „другу / другачију“ сценску делатност у домаћој продукцији, остајући доследно својој дугогодишњој оријентацији ка најсавременијим светским позоришним токовима:

 

  • 3. март

Премијера представе М.И.Р.А.

  • 11-12. март
    Перформанс - изложени театар - изложба у театру: И ДАЉЕ У ЗАВЕРИ (са позоришним духом)
  • 1. април

Роберто Ћули: Абецедаријум позоришта

 

Реч уреднице репертоара Битеф театра:

Битеф театар тридесет година прати визију оснивачице, Мире Траиловић, Госпође из Великог Света, како ју је назвао у својој изванредној биографској студији,  Феликс Пашић. Визији напредног, позоришно новог, истраживачког. Бранећи могућност другачијег, авангардног у сваком савремено историјском тренутку, у односу на сваку идеолошку тренутну задатост друштва. Отимајући се од учмалих стандарда паланачког концепта театра. Спроводећи идеју живог и полемичког, друштвено ангажованог театра. Театра форума, театра разговора, инверзивног театра, театра заједнице. Овогодишњи рођендан посвећујемо оснивачици. Њеној завери са духом позоришта која траје већ тридесет година. Госпође која је поставила темеље свега иновативног и племенитог на пољу дефинисања позоришта - судара различитих језика и теза, етика и естетика. Слободно позориште, позориште које служи слободи. Ослобођено мејнстрим стегама. Храбро позориште. Загледано у себе, у заједницу и у свет. У сталном контакту са светским театром. Увек пратећи савремена театарска гибања позоришних истраживача и иноватора.

Уметнички концепт и статут Битеф театра, заправо су висок захтев и много питања госпође Мире Траиловић. О природи позоришта као природи живота. О животу у уметности и уметности живота.  Одговарајући стално поново и изнова на њена садржајне и формалне захтеве, покушавамо да одбранимо простор слободе, који је ослободила борбом за савремену позоришну уметност.

Јелена Богавац, редитељка