Robeto Ćuli (Roberto Ciulli) i njegov Abecedarijum pozorišta u Bitef teatru

 

Povodom obeležavanja trideset godina rada Bitef teatra u martu mesecu, jedan od najznačajnijih, ali i najprovokativnijih reditelja našeg vremena Roberto Ćuli dolazi u Beograd, kada će predstaviti svoj leksikon ,,Moj abecedarijum pozorišta” (“Mein ABC des Theaters), 1. aprila u Bitef teatru.

Kosmopolita italijanskog porekla, koji od 60-tih živi u Nemačkoj, gde je radio kao pozorišni reditelj u Gotingenu, Kelnu, Berlinu, Minhenu, Hamburgu, Diseldorfu, Madridu, Istanbulu i Teheranu, a kao direktor vodio Šaušpil Keln, 1980 godine osnovao je Teater na Ruru  zajedno sa dramaturgom Helmutom Šaferom i scenografom Gralf-Edcard Habenom †, u Milhajmu, nekadašnjem industrijskom gradu od koga je napravio značajnu tačku na teatarskoj mapi sveta.

Miljenik beogradske pozorišne publike, čije predstave su na 13,14,17, 23 i 31. Bitefu osvajale  Bitefove, nagrade publike i nagrade lista Politika, ne propušta priliku da istakne značaj godina koje su “pripadale” Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu, Bitefa pre raspada Jugoslavije kao najboljeg festivala na svetu koji je suštinski uticao na rad Teatra na reci Rur, kao i  tadašnje beogradske inteligencije.

„Šta smo tamo upoznali i doživeli, te susrete i razgovore, kako smo bili primljeni, kako su o nama pisali, sve to nam je dalo snagu da nastavimo da radimo”. R. Ćuli

Filozof po obrazovanju, zagovornik je umetnosti improvizacije, kao osnovne ljudske slobode, revoltirano opredeljen protiv realističkog prikazivanja i negujući ideju o gledaocu kao aktivnom učesniku koji intelektualno učestvuje u predstavi pokušavajući istovremeno da pronadje alternativnu stranu stvari.

Pozorište je prostor slobodne izvođačke prakse, kao i mesto dijaloga i instrument za promenu sveta. Za pionirski angažman u internacionalizaciji kao osnovnom principu savremenog pozorišnog rada dobio je veliko priznanje, posebno za svoj interkulturalni ,,Put svile” sa pozorišnim kućama u Centralnoj Aziji.

U godini osnivanja Bitef teatra, na 23. Bitefu njegova predstava ,,Kaspar” je bila apsolutni pobednik festivala. 30 godina kasnije, Roberto Ćuli će kao rođendanski poklon teatru predstaviti ,,Moj abecedarijum pozorišta”, u završnici proslave.

 

AUTOR

Za produkciju pozorišta potrebna su četiri autora, a prvi autor je autor teksta. Drugi autor je reditelj i njegovo umetničko osoblje. Treći autor je glumac kao glumac. Četvrti autor je gledalac. On odlučuje šta vidi. Njegov izbor zavisi od mnogih faktora. Jedno izvođenje proizvodi onoliko predstava koliko ima publike. Publika nije homogena publika. Pozorište diže publiku. Ovo je jedna od njegovih osnovnih dužnosti. “ Iz teksta Roberta Ćulija:  „Moj abecedarijum pozorišta”:

tekst pripremila: Vesna Bogunović