ФИЛОЗОФСКИ  ТЕАТАР

30.11. у 20 часова

гошћа: Стефанија Маурици

разговор води: Срећко Хорват

 

Након успешног Филозофског театра на Битеф фестивалу где је гост био немачки писац Норман Олер, у новој сезони Битеф театра угостићемо италијанску новинарку Стефанију Маурици. Разговор са њом ће водити Срећко Хорват, а фокус ће бити на слободи медија, значају истраживачког новинарства и интересима који често иза тога стоје, заштити узбуњивача и случају Џулијана Асанжа којим се Стефанија бави већ годинама.

Поред тога публика ће имати прилику да види и учествује у изложби "Ми смо милиони" #WеAreMillions коју је покренула Courage Фондација, масовној глобалној фото-кампањи за пружање подршке Џулијану Асанжу у борби против изручења у Сједињене Државе, где би се суочио са оптужницом без преседана.

Стефанија Маурици је истраживачка новинарка која редовно пише за италијански дневни лист Ла Република. Радила је на објавама свих тајних докумената које је обелоданио Викиликс и сарађивала са Гленом Гринвалдом на откривању Сноуденових фајлова о Италији. Интервјуисала је Абдула Кадира Кана, оца пакистанске атомске бомбе, открила споразум о плаћању одштете између владе САД-а и породице италијанског хуманитарног радника Ђованија ло Порта, који је убијен у нападу америчког дрона, а истраживала је и лоше услове рада пакистанских радника у највећој италијанској фабрици одеће у Карачију. Покренула је ФОИА (закон о слободном приступу информација) парницу да одбрани право медија да приступи свим документима везаним за случај Џулијана Асанжа и Викиликса. Ауторка је две књиге: Досије Викиликс. Италијанске тајне и Једна бомба, десет прича, од којих је друга преведена на јапански језик.