FILOZOFSKI  TEATAR

30.11. u 20 časova

gošća: Stefanija Maurici

razgovor vodi: Srećko Horvat

 

Nakon uspešnog Filozofskog teatra na Bitef festivalu gde je gost bio nemački pisac Norman Oler, u novoj sezoni Bitef teatra ugostićemo italijansku novinarku Stefaniju Maurici. Razgovor sa njom će voditi Srećko Horvat, a fokus će biti na slobodi medija, značaju istraživačkog novinarstva i interesima koji često iza toga stoje, zaštiti uzbunjivača i slučaju Džulijana Asanža kojim se Stefanija bavi već godinama.

Pored toga publika će imati priliku da vidi i učestvuje u izložbi "Mi smo milioni" #WeAreMillions koju je pokrenula Courage Fondacija, masovnoj globalnoj foto-kampanji za pružanje podrške Džulijanu Asanžu u borbi protiv izručenja u Sjedinjene Države, gde bi se suočio sa optužnicom bez presedana.

Stefanija Maurici je istraživačka novinarka koja redovno piše za italijanski dnevni list La Republika. Radila je na objavama svih tajnih dokumenata koje je obelodanio Vikiliks i sarađivala sa Glenom Grinvaldom na otkrivanju Snoudenovih fajlova o Italiji. Intervjuisala je Abdula Kadira Kana, oca pakistanske atomske bombe, otkrila sporazum o plaćanju odštete između vlade SAD-a i porodice italijanskog humanitarnog radnika Đovanija lo Porta, koji je ubijen u napadu američkog drona, a istraživala je i loše uslove rada pakistanskih radnika u najvećoj italijanskoj fabrici odeće u Karačiju. Pokrenula je FOIA (zakon o slobodnom pristupu informacija) parnicu da odbrani pravo medija da pristupi svim dokumentima vezanim za slučaj Džulijana Asanža i Vikiliksa. Autorka je dve knjige: Dosije Vikiliks. Italijanske tajne i Jedna bomba, deset priča, od kojih je druga prevedena na japanski jezik.